Op de werkvloer

In de visindustrie is altijd wat te beleven. Van 's ochtends vroeg tot midden in de nacht zijn we met man en macht aan het werk om ervoor te zorgen dat iedereen thuis een lekker visje kan bereiden. Behalve de 'klassieke visserman' zijn er nog veel meer banen in de vissector. In de rubriek 'Op de werkvloer' geven wij een kijkje in de keuken van de vissermannen en -vrouwen van Nederland.

It's all in the family
Als er ergens veel familieleden in een en hetzelfde bedrijf werken, dan lijkt het wel in de vissector. In vissersfamilies is het jarenlang heel gebruikelijk geweest dat het beroep van visserman overging van vader op zoon en weer op zoon. Heden ten dage zie je de familiebanden niet alleen in de visserij noch alleen in deze mannelijke bloedlijn, maar ook broer en zus, moeder en zoon of vader en dochter tref je bij veel visbedrijven aan. Het lijkt erop dat vis ‘besmettelijk’ is in de goede zin des woords.

Koos de Visser werkt als Havendienst-medewerker in de haven van Scheveningen. Toen deze positie vrijkwam, besloot hij te solliciteren. Nu enkele jaren verder neemt hij ons mee in zijn dagelijkse taken en de rol die zij als Havendienst vervullen. 

Naam: Mike Huijser
Beroep: Havendienst/operator op Scheveningen

Lees hier het hele interview

Koos de Visser werkt als schipper aan boord van de GO58. Zijn carrière als Noordzeevisser begon direct na het behalen van zijn diploma op de visserijschool. Hij vertelt ons er graag over. Eerst even voorstellen: 

Naam: Koos de Visser
Beroep: Noordzeevisser

Lees hier het hele interview

Gert-Jan van der Plas is werkzaam op de exportafdeling van onder meer haring en makreel binnen Dulk Haasnoot Seafood. Het grootste deel van het jaar werkt hij vanuit Scheveningen, terwijl hij een aantal weken in het Noorse Kalvåg werkt aan de verwerking van haring tot Hollandse Nieuwe.

Lees hier het hele interview

Urk ademt Vis. Wanneer je aldaar het bedrijf van groothandel De Jong binnenstapt, wordt je verrast door de grote bassins waarin geen vis rondzwemt, maar krabben rondlopen, veel krabben. En ja, kreeften zijn er ook. Alhoewel Koos de Jong vanuit zijn bedrijf allerlei soorten vis, schaal- en schelpdieren verhandelt, zijn krabben en kreeften helemaal ‘zijn ding’.

Lees hier het hele interview

De 35 jarige Robin Spaans is Operationeel manager op de Visafslag Scheveningen. Naast dat hij verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen op de afslag vind je hem ook vaak op vrijdagochtend vroeg in de mijnzaal naast de veilklok.

Lees hier het hele interview

Binnen het zeevisserijbedrijf P.A. Baaij en Zn., zwaaien broers Johan (1981) en Albert Baaij (1971) de scepter als vijfde generatie op de TH-10 (Tholen).

Lees hier het hele interview

Mitchell Schnellenberg (29), geboren te Den Helder en getogen in Van Ewijcksluis, is sinds 2016 een vast lid van de crew op de visafslag te Den Helder. Daar is hij sinds 2017 verantwoordelijk voor de kade als havenmeester en heftruckchauffeur.

Lees hier het hele interview

Dirk-Peter en Jaap Koelewijn werken al jaren bij de visgroothandel FishPartners in Spakenburg, het bedrijf dat een visafdeling met eigen fileerderij en groothandelsmarkt in Spakenburg heeft, een rokerij op Urk en een vestiging Enschede voor de Duitse markt. Fishpartners maakt deel uit van de Kennemervisgroep, welke nog enkele dochters kent.

Lees hier het hele interview

Tim van Zeben werkt al jarenlang vol passie in de vissector. Elke dag is weer een verrassing en dat maakt voor hem zijn baan zo leuk. Maar wie is Tim van Zeben eigenlijk? Hieronder stellen we hem aan u voor: 

Naam: Tim van Zeben
Beroep: Quality Manager
Leeftijd: 37 jaar
Werkzaam bij: Zeehandel Mercuur

Lees hier het hele interview

Dennis Rutten is productiemedewerker bij Interfish in IJmuiden. Dit doet hij met veel passie. Dennis is ooit begonnen als vakantiekracht bij de vishandelaar en sindsdien nooit meer vertrokken. In dit interview legt hij uit hoe zijn werkdagen eruit zien en vertelt hij over zijn hobby's. Maar eerst even voorstellen:

Naam: Dennis Rutten
Beroep: Productiemedewerker
Leeftijd: 47 jaar
Burgerlijke staat: Gehuwd en vader van 2 kinderen

Lees hier het hele interview

Dit keer aan het woord: vader en zijn twee zonen van een al jarenlang vertrouwd gezicht in het Scheveningse havengebied: Visgroothandel W. van Wijk. Met zijn drieën werken zij in de groothandel. Zij vertellen in dit interview wat het zo leuk maakt om samen met de familie te werken, hoe zij de toekomst van het bedrijf zien en welk visje zij zelf graag op tafel zetten.

Lees hier het hele interview

Arjanne Hameeteman is mede-eigenaar en bedrijfsleider bij een visspeciaalzaak in Ouddorp. Zij is ondernemer in hart en nieren. Met veel plezier staat zij in de winkel en is zij altijd op zoek naar manieren om betere service te bieden en de business te laten groeien. In dit interview vertelt zij hoe zij op haar dertiende begon te ondernemen, hoe zij in de vissector terecht kwam en hoe haar gemiddelde werkdag eruitziet. Eerst even voorstellen:

Naam: Arjanne Hameeteman
Beroep: Mede-eigenaar en bedrijfsleidster visspeciaalzaak
Leeftijd: 36 jaar
Burgerlijke staat: Getrouwd, moeder van zoon Brian (14)

Lees hier het hele interview

Dit keer aan het woord: twee broers Pieter en Niels Visman die onlangs het bedrijf van hun vader voortzetten onder de naam Prins Premium Seafood.

Lees hier het hele interview

Bram Klink is sorteerder op de Stellendamse Visafslag, ambtenaar in de gemeente Hoeksche Waard, vader én opa. Daarnaast is hij ook de trotse baas van herdershond Larco. Hoe hij dit allemaal balanceert en toch fit opstaat midden in de nacht vertelt hij ons in dit interview.

Lees hier het hele interview

Wie in de keuken aan de slag wil gaan met garnalen, komt er al snel achter dat dé garnaal niet bestaat. Er is namelijk nogal wat diversiteit in de garnalenfamilie. In de zomermaanden kan je de garnalenvissers dicht bij de kust aan het werk zien, maar betekent dat dan dat ze in de wintermaanden niet vissen? Wij vragen het aan Jan de Blok, eigenaar van de kotter SL2 uit Stellendam.

Lees hier het hele interview

Arjan van Hoven heeft al heel wat verschillende banen gehad en werkt nu als matroos op een viskotter. Dat had hij vroeger nooit kunnen bedenken! Wij gaan bij hem op bezoek en vragen hem het hemd van het lijf over zijn lievelingsvisje, gemiddelde werkweek en toekomstplannen. Eerst even kort voorstellen:

Naam: Arjan van Hoven
Beroep: visser
Leeftijd: 22 jaar
Werkzaam bij: Rederij Jaczon op de SCH 45
Burgerlijke staat: ongehuwd, maar wel verbonden aan zijn vriendin 

Lees hier het hele interview

Deze editie zijn we op bezoek in Spakenburg. Hier praten we met Paul Verhoeven die elke dag -letterlijk- met vis in aanraking komt. Hij vertelt over zijn gemiddelde werkdag, het gemotiveerde team om hem heen en het contact met visdetaillisten. Eerst even kort voorstellen:

Naam: Paul Verhoeven
Leeftijd: 31
Burgerlijke staat: gehuwd en trotse vader van twee jongens, Joas (4) en Levi (1)
Beroep: verkoper FishSuper
Werkzaam bij: FishPartners te Spakenburg

Lees hier het hele interview

Voor deze editie van 'Op de werkvloer' reizen we af naar Urk. Hier treffen wij Cees Zwarthoed, een enthousiaste medewerker van Sea Fresh. Met alle trots leidt hij ons rond op zijn werkplek. Hij vertelt over zijn achternaam, de toekomst van tonijn en wat hij zo mooi vindt aan de vissector. Eerst even kort voorstellen:

Naam: Cees Zwarthoed
Leeftijd: 24
Burgerlijke staat: Ongehuwd
Beroep: Orderpicker
Werkzaam bij: Sea Fresh

Lees hier het hele interview

Fred Wiering is als jongen eens een week mee geweest op de kotter en wist het meteen zeker: een carrière in de vissector was voor hem weggelegd. Hij was meteen verkocht! In deze editie spreken we de ondertussen 54 jarige Fred over zijn avonturen door de jaren heen, zijn favoriete visje en wat het leven op de kotter zo aantrekkelijk maakt. 

Naam: Fred Wiering
Beroep: Opstapper op de TX1
Leeftijd: 54 jaar

Lees hier het hele interview

Voor dit interview gaan we naar IJmuiden, waar we Barend Schipper spreken. Hij werkt als fileerder bij Zeevisgroothandel N. Visser. We hebben het over zijn ervaring met verschillende banen in de vissector, zijn kooktalent en de fijne werktijden die bij de sector horen. Eerst even voorstellen:

Naam: Barend Schipper
Beroep: Fileerder
Leeftijd: 55   
Burgerlijke staat: getrouwd met Loes 

Lees hier het hele interview

Boyd van der Kammen werkt als productie visverwerker bij Bertus-Dekker Seafood te IJmuiden. Zijn baan bestaat uit veel verschillende onderdelen van visverwerking, van het invriezen van de vis tot het klaarzetten van bestellingen. Dit doet hij met heel veel plezier, dus hij vertelt ons er graag over. Eerst even voorstellen: 

Naam: Boyd van der Kammen             
Beroep: Productie visverwerker        
Leeftijd: 26 jaar 
Werkzaam bij: Bertus Dekker Seafood

Lees hier het hele interview