Op de werkvloer

In de visindustrie is altijd wat te beleven. Van 's ochtends vroeg tot midden in de nacht zijn we met man en macht aan het werk om ervoor te zorgen dat iedereen thuis een lekker visje kan bereiden. Behalve de 'klassieke visserman' zijn er nog veel meer banen in de vissector. In de rubriek 'Op de werkvloer' geven wij een kijkje in de keuken van de vissermannen en -vrouwen van Nederland.

Als er ergens veel familieleden in een en hetzelfde bedrijf werken, dan lijkt het wel in de vissector. In vissersfamilies is het jarenlang heel gebruikelijk geweest dat het beroep van visserman overging van vader op zoon en weer op zoon. Heden ten dage zie je de familiebanden niet alleen in de visserij noch alleen in deze mannelijke bloedlijn, maar ook broer en zus, moeder en zoon of vader en dochter tref je bij veel visbedrijven aan. Het lijkt erop dat vis ‘besmettelijk’ is in de goede zin des woords.

Dirk-Peter en Jaap Koelewijn werken al jaren bij de visgroothandel FishPartners in Spakenburg, het bedrijf dat een visafdeling met eigen fileerderij en groothandelsmarkt in Spakenburg heeft, een rokerij op Urk en een vestiging Enschede voor de Duitse markt. Fishpartners maakt deel uit van de Kennemervisgroep, welke nog enkele dochters kent.

 

Lees hier het hele interview

Tim van Zeben werkt al jarenlang vol passie in de vissector. Elke dag is weer een verrassing en dat maakt voor hem zijn baan zo leuk. Maar wie is Tim van Zeben eigenlijk? Hieronder stellen we hem aan u voor: 

Naam: Tim van Zeben
Beroep: Quality Manager
Leeftijd: 37 jaar
Werkzaam bij: Zeehandel Mercuur

"Is het een vis?
Nee, het is SuperTim!" 

 

Lees hier het hele interview

Dennis Rutten is productiemedewerker bij Interfish in IJmuiden. Dit doet hij met veel passie. Dennis is ooit begonnen als vakantiekracht bij de vishandelaar en sindsdien nooit meer vertrokken. In dit interview legt hij uit hoe zijn werkdagen eruit zien en vertelt hij over zijn hobby's. Maar eerst even voorstellen:

Naam: Dennis Rutten
Beroep: Productiemedewerker
Leeftijd: 47 jaar
Burgerlijke staat: Gehuwd en vader van 2 kinderen

"Een lekker stukje zalm
of een gebakken scholletje
zijn mijn favorieten." 

 

Lees hier het hele interview

Als er ergens veel familieleden in een en hetzelfde bedrijf werken, dan lijkt het wel in de vissector. In vissersfamilies is het jarenlang heel gebruikelijk geweest dat het beroep van visser overging van vader op zoon en weer op zoon. Vandaag de dag zie je de familiebanden niet alleen in de visserij noch alleen in deze mannelijke bloedlijn, maar ook broer en zus, moeder en zoon of vader en dochter tref je bij veel visbedrijven aan. Het lijkt erop dat vis ‘besmettelijk’ is in de goede zin des woords.

Dit keer aan het woord: vader en zijn twee zonen van een al jarenlang vertrouwd gezicht in het Scheveningse havengebied: Visgroothandel W. van Wijk. Met zijn drieën werken zij in de groothandel. Zij vertellen in dit interview wat het zo leuk maakt om samen met de familie te werken, hoe zij de toekomst van het bedrijf zien en welk visje zij zelf graag op tafel zetten.

 

 

Lees hier het hele interview

Arjanne Hameeteman is mede-eigenaar en bedrijfsleider bij een visspeciaalzaak in Ouddorp. Zij is ondernemer in hart en nieren. Met veel plezier staat zij in de winkel en is zij altijd op zoek naar manieren om betere service te bieden en de business te laten groeien. In dit interview vertelt zij hoe zij op haar dertiende begon te ondernemen, hoe zij in de vissector terecht kwam en hoe haar gemiddelde werkdag eruitziet. Eerst even voorstellen:

Naam: Arjanne Hameeteman
Beroep: Mede-eigenaar en bedrijfsleidster visspeciaalzaak
Leeftijd: 36 jaar
Burgerlijke staat: Getrouwd, moeder van zoon Brian (14)

 

"Ik vind het geweldig te werken met zo’n prachtig product als vis. Een oer-Hollands, puur en eerlijk product waar we heel trots op mogen zijn. "

 

Lees hier het hele interview

Als er ergens veel familieleden in een en hetzelfde bedrijf werken, dan lijkt het wel in de vissector. In vissersfamilies is het jarenlang heel gebruikelijk geweest dat het beroep van visser overging van vader op zoon en weer op zoon. Vandaag de dag zie je de familiebanden niet alleen in de visserij noch alleen in deze mannelijke bloedlijn, maar ook broer en zus, moeder en zoon of vader en dochter tref je bij veel visbedrijven aan. Het lijkt erop dat vis  ‘besmettelijk’ is in de goede zin des woords. Dit keer aan het woord: twee broers die onlangs het bedrijf van hun vader voortzetten onder de naam Prins Premium Seafood.

Het is heel leuk om met mijn broer te werken. Onze sterke punten sluiten goed op elkaar aan.

 

Lees hier het hele interview

Bram Klink is sorteerder op de Stellendamse Visafslag, ambtenaar in de gemeente Hoeksche Waard, vader én opa. Daarnaast is hij ook de trotse baas van herdershond Larco. Hoe hij dit allemaal balanceert en toch fit opstaat midden in de nacht vertelt hij ons in dit interview. Eerst even kort voorstellen:

Mijn werkdag begint twee uur voor hoog tij. Het kan dus zijn dat ik om twaalf uur ’s nachts moet beginnen en de andere week om vier uur ‘s morgens. Dat is afhankelijk van het tij.

 

Lees hier het hele interview

Wie in de keuken aan de slag wil gaan met garnalen, komt er al snel achter dat dé garnaal niet bestaat. Er is namelijk nogal wat diversiteit in de garnalenfamilie. Hier in onze eigen Noord- en Waddenzee zwemt de Hollandse garnaal, ook wel bekend als de grijze of Noordzeegarnaal. Deze garnaal is in binnen- en buitenland bekend om zijn krachtige zilte en romige lichtzoete smaak met een malse, stevige structuur. Omdat hij zo krachtig is, heb je aan een kleine hoeveelheid genoeg. In de zomermaanden kan je de garnalenvissers dicht bij de kust aan het werk zien, maar betekent dat dan dat ze in de wintermaanden niet vissen? Wij vragen het aan Jan de Blok, eigenaar van de kotter SL2 uit Stellendam.

Wat ik merk, is dat degene die opgegroeid zijn in een vissersgezin en altijd riepen dat ze visser gingen worden, dat die door de onzekerheid naar de haven vertrekken om daar meer zekerheid te zoeken in de sleepvaart of aan de wal in een technische functie. Dat vind ik best zorgelijk voor de toekomst van de garnalenvisserij in de Noordzee.

 

Lees hier het hele interview

Arjan heeft al heel wat verschillende banen gehad en werkt nu als matroos op een viskotter. Dat had hij vroeger nooit kunnen bedenken! Wij gaan bij hem op bezoek en vragen hem het hemd van het lijf over zijn lievelingsvisje, gemiddelde werkweek en toekomstplannen. Eerst even kort voorstellen:

Naam: Arjan van Hoven
Beroep: visser
Leeftijd: 22 jaar
Werkzaam bij: Rederij Jaczon op de SCH 45
Burgerlijke staat: ongehuwd, maar wel verbonden aan zijn vriendin 

 

"Ik wil voorlopig echt visser van beroep blijven, want zonder vissers immers geen vis."

 

Lees hier het hele interview

 

 

uit: Visculinair 26 - december 2019

Deze editie zijn we op bezoek in Spakenburg. Hier praten we met iemand die elke dag -letterlijk- met vis in aanraking komt. Hij vertelt over zijn gemiddelde werkdag, het gemotiveerde team om hem heen en het contact met visdetaillisten. Eerst even kort voorstellen:

Naam: Paul Verhoeven
Leeftijd: 31
Burgerlijke staat: gehuwd en trotse vader van twee jongens, Joas (4) en Levi (1)
Beroep: verkoper FishSuper
Werkzaam bij: FishPartners te Spakenburg

"Mijn rol is geweldig leuk omdat ik veel vrijheid heb en veel contact heb met de Spakenburgse visdetaillisten."

 

Lees hier het hele interview

 

uit: Visculinair 23 - maart 2019

Voor deze editie van 'Op de werkvloer' reizen we af naar Urk. Hier treffen wij Cees, een enthousiaste medewerker van Sea Fresh. Met alle trots leidt hij ons rond op zijn werkplek. Hij vertelt over zijn achternaam, de toekomst van tonijn en wat hij zo mooi vindt aan de vissector. Eerst even kort voorstellen:

Naam: Cees Zwarthoed
Leeftijd: 24
Burgerlijke staat: Ongehuwd
Beroep: Orderpicker
Werkzaam bij: Sea Fresh

 

"Het mooiste aan mijn werk is om elke dag bezig te zijn met een prachtig, gezond, product. Dit elke dag supervers ontvangen, bewerken en naar alle wensen van de klant versturen. Het is elke dag weer een nieuwe uitdaging."

 

Lees hier het hele interview

 

uit: Visculinair 22 - december 2018

Fred Wiering is als jongen eens een week mee geweest op de kotter en wist het meteen zeker: een carrière in de vissector was voor hem weggelegd. Hij was meteen verkocht! In deze editie spreken we de ondertussen 54 jarige Fred over zijn avonturen door de jaren heen, zijn favoriete visje en wat het leven op de kotter zo aantrekkelijk maakt. 

Naam: Fred Wiering
Beroep: Opstapper op de TX1
Leeftijd: 54 jaar

"Het vak is zo aantrekkelijk omdat iedere week weer een nieuw avontuur is. Ik heb ook altijd mijn fotocamera mee."

 

Lees hier het hele interview

 

uit: Visculinair 21 - september 2018

Voor dit interview gaan we naar IJmuiden, waar we Barend Schipper spreken. Hij werkt als fileerder bij Zeevisgroothandel N. Visser. We hebben het over zijn ervaring met verschillende banen in de vissector, zijn kooktalent en de fijne werktijden die bij de sector horen. Eerst even voorstellen:

Naam: Barend Schipper
Beroep: Fileerder
Leeftijd: 55   
Burgerlijke staat: getrouwd met Loes 

"Het bedrijf stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de vis en het personeel. Als vast team zorgen we ervoor dat alle vis altijd netjes de deur uitgaat."
 

Lees hier het hele interview

 

uit: Visculinair 20 - maart 2018

Boyd van der Kammen werkt als productie visverwerker bij Bertus-Dekker Seafood te IJmuiden. Zijn baan bestaat uit veel verschillende onderdelen van visverwerking, van het invriezen van de vis tot het klaarzetten van bestellingen. Dit doet hij met heel veel plezier, dus hij vertelt ons er graag over. Eerst even voorstellen: 

Naam: Boyd van der Kammen             
Beroep: Productie visverwerker        
Leeftijd: 26 jaar 
Werkzaam bij: Bertus Dekker Seafood

"Het harde werken gecombineerd met de saamhorigheid in het team maakt het werk zo leuk. Ik voel me als een vis in het water tussen mijn collega’s en we zijn net één grote familie."

 

Lees hier het hele interview