Op de werkvloer bij Arjanne Hameeteman

In de visindustrie is altijd wat te beleven. Van 's ochtends vroeg tot midden in de nacht zijn we met man en macht aan het werk om ervoor te zorgen dat iedereen thuis een lekker visje kan bereiden. Behalve de 'klassieke visserman' zijn er nog veel meer banen in de vissector. In de rubriek 'Op de werkvloer' geven wij een kijkje in de keuken van de vissermannen en -vrouwen van Nederland.

Arjanne Hameeteman is mede-eigenaar en bedrijfsleider bij een visspeciaalzaak in Ouddorp. Zij is ondernemer in hart en nieren. Met veel plezier staat zij in de winkel en is zij altijd op zoek naar manieren om betere service te bieden en de business te laten groeien. In dit interview vertelt zij hoe zij op haar dertiende begon te ondernemen, hoe zij in de vissector terecht kwam en hoe haar gemiddelde werkdag eruitziet. Eerst even voorstellen:

Naam: Arjanne Hameeteman
Beroep: Mede-eigenaar en bedrijfsleidster visspeciaalzaak
Leeftijd: 36 jaar
Burgerlijke staat: Getrouwd, moeder van zoon Brian (14)

 

"Ik vind het geweldig te werken met zo’n prachtig product als vis. Een oer-Hollands, puur en eerlijk product waar we heel trots op mogen zijn. "

 

uit: Visculinair 29 - september 2020

Is een baan binnen de vissector iets waarvan je als kind al droomde?
Ondernemen is me met de paplepel ingegoten; mijn ouders hadden allebei een eigen zaak en ik maakte van dichtbij mee wat dat inhield. Voor jezelf zorgen, niet afhankelijk zijn van anderen en eigen baas zijn, sprak mij wel aan. Toen ik 13 jaar was, had ik al mijn eigen onderneming; ik kocht partijen boa’s (met van die lusjes) in en verkocht deze op markten en braderieën. Daar heb ik best lekker mee verdiend toen! Na de middelbare school heb ik dan ook een MBO-opleiding Ondernemen gedaan en was ik klaar voor ‘het echte werk’.

Hoe ben je uiteindelijk in de vis terechtgekomen?
Mijn man zat in de vis en had een eigen viszaak, samen met zijn broers. Ik bruiste vanaf het begin van de ideeën en zag kansen om het bedrijf uit te breiden, te vernieuwen en nog succesvoller te maken. Omdat mijn zoon chronische zorg nodig heeft en ook twee broers het voor het zeggen hadden, heeft het nog een paar jaar geduurd voordat ik echt instapte. Maar in maart 2016 openden mijn man en ik een vernieuwde zaak. We richtten ons meer op de horeca en merkten direct groei. Ook dat brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee. We zijn van twee man gegroeid naar nu 24 man personeel, dus je kunt je voorstellen dat daar wel wat bij komt kijken.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?
Meestal ben ik om half acht, acht uur op de zaak en gaan we direct aan de slag de toonbank aantrekkelijk in te richten. De verse vis verzorgt mijn man, de overige producten doe ik samen met collega’s. Daarna starten we de keuken op en dan drinken we samen ko­ ie. Vervolgens bereiden we de horecakant voor en om negen uur gaan we open, tot ’s avonds zeven uur. In de zomer kunnen klanten tot acht uur terecht.

Wat maakt jouw baan binnen de vissector zo leuk?
Ten eerste vind ik het geweldig te werken met zo’n prachtig product als vis. Een oer-Hollands, puur en eerlijk product waar we heel trots op mogen zijn. Als ik op de visafslag ben, waar collega’s van mij de inkoop doen, dan geniet ik echt. Het product komt bijna letterlijk vanuit de zee zo op het bord. Dan denk ik bij mezelf: ‘ik zou al mijn klanten wel eens mee willen nemen naar de afslag.’