Op de werkvloer bij Mitchell Schnellenberg

In de visindustrie wordt er niet stilgezeten. Continu zijn we met man en macht bezig om ervoor te zorgen dat iedereen thuis een lekker visje voorgeschoteld kan krijgen. Behalve de 'klassieke visserman' zijn er nog veel meer banen in de vissector. In de rubriek 'Op de werkvloer' geven wij een kijkje in de keuken van de vishandelaren.

Mitchell Schnellenberg (29), geboren te Den Helder en getogen in Van Ewijcksluis, is sinds 2016 een vast lid van de crew op de visafslag te Den Helder. Daar is hij sinds 2017 verantwoordelijk voor de kade als havenmeester en heftruckchauffeur.

"Ik hoop nog jaren te kunnen ‘scharrelen’ op de haven. Ik vind het prachtig werk en heb het ook erg naar me zin.

uit: Visculinair 35 - maart 2022

Wat het werk aantrekkelijk maakt is toch echt de gezelligheid. De vissers die na ongeveer een week altijd vrolijk binnen komen, mijn collega's, die altijd gezellig zijn en alle vrijheid die ik heb.

Mijn collega's zijn altijd gezellig, nooit te beroerd om te helpen en zeer meelevend. Afgelopen zomer is mijn vriendin in Rusland geweest voor een HSCT-behandeling tegen MS. En zelfs op mijn vrije dagen kreeg ik berichten van collega's met de vraag hoe het met haar ging. En die collega's ben ik tot op de dag van vandaag erg dankbaar. Als ze nu wat aan me vragen: ik heb alles voor hen over. En de MS bij mijn vriendin is zo goed als weg. Ik merk het nog wel aan kleine dingetjes, maar de situatie is veranderd van ‘bijna niet kunnen lopen’ tot nu ‘een uur vrolijk kunnen wandelen’.

Smakelijke werkomgeving?
Jazeker! Onze kantinejuffrouw heeft altijd heerlijke koffie met wat lekkers klaarstaan. Als ik tijdens of na het werk in de kantine kom, kijkt ze me vragend aan: ‘ja?’, waarop mijn antwoord ‘Ja, lekker’ is. En als ik vervolgens nog amper aan een tafeltje zit, komt ze al aanlopen met een heerlijke tosti! Vooral op koude dagen gaat zo'n warm broodje en een warm bakje koffie er heel goed in.

Mooiste herinnering?
Ik heb veel mooie herinneringen; bijna iedere week komt er minstens wel één bij. Afgelopen zomer kwam een kotter binnenvaren; nu is het bij hen aan boord altijd wel een feestje en ze waren al op zee bezig met watergevechten. Nou, dat ging in de haven en tijdens het lossen gewoon door! Zelfs ik was niet veilig en heb ook het nodige water over me heen gekregen.

Leukste anekdote?
Het spijt me zeer, maar daar begin ik niet aan. Ik heb er genoeg maar ik wil niemand bij naam noemen.

Mijn favoriete vis?
Alle vis is lekker! Lekker gebakken tongetje, schol of schar. Ook van een gevlinderde wijting kan ik erg genieten.

Naast mijn werk ben ik altijd in de weer met onze duiven, kippen, hond en puppy. Daarnaast ben ik vaak in m'n schuur te vinden om te rommelen.

Mijn toekomstbeeld?
Ik hoop nog jaren te kunnen ‘scharrelen’ op de haven. Ik vind het prachtig werk en heb het ook erg naar me zin.