Allemaal familie: Pieter en Niels Visman

Als er ergens veel familieleden in een en hetzelfde bedrijf werken, dan lijkt het wel in de vissector. In vissersfamilies is het jarenlang heel gebruikelijk geweest dat het beroep van visser overging van vader op zoon en weer op zoon. Vandaag de dag zie je de familiebanden niet alleen in de visserij noch alleen in deze mannelijke bloedlijn, maar ook broer en zus, moeder en zoon of vader en dochter tref je bij veel visbedrijven aan. Het lijkt erop dat vis  ‘besmettelijk’ is in de goede zin des woords. Dit keer aan het woord: twee broers die onlangs het bedrijf van hun vader voortzetten onder de naam Prins Premium Seafood.

Prins Premium Seafood uit IJmuiden is de nieuwe naam van een oude bekende. Zeevishandel Jan Prins bestaat immers al sinds 1899. Pieter en Niels namen vorig jaar het roer over van hun vader, Pieter Visman. Dit betekent niet dat Pieter sr. geen rol meer speelt binnen het bedrijf, want hij denkt nog graag met zijn zoons mee. In deze editie van ‘Allemaal Familie’ nemen Pieter en Niels ons mee naar de haven van IJmuiden en vertellen ze ons alles over hun samenwerking, de overname en de totstandkoming van de nieuwe naam Prins Premium Seafood.

Pieter Visman

Pieter aan het woord
 

Vorig jaar hebben jullie het bedrijf overgenomen van jullie vader. Voelde dat als een grote stap?
Dat was een hele grote stap. Ik denk dat we er zeker zes of zeven jaar mee bezig zijn geweest. Eerst moesten we natuurlijk onze vader zover krijgen dat hij afstand zou doen van de aandelen, dat was denk ik echt een kwestie van loslaten. Daarna hebben we zijn compagnon uitgekocht. Dat was veel praten, veel toezeggingen en veel afzeggingen, maar we zijn er uiteindelijk goed uitgekomen.

Heb je altijd geweten dat je dit wilde, of had je vroeger een andere carrière voor ogen?
Ik had op de middelbare school echt nog geen idee wat ik wilde gaan doen. Achteraf gezien had ik wel graag willen weten wat de opties waren, maar ik heb hier altijd gewerkt en als ik het zo mag zeggen: ik ben er eigenlijk heel goed in. 

Wat is jouw rol binnen het bedrijf?
Ik verzorg de verkoop naar Spanje, Italië en Frankrijk en probeer daarbij nieuwe verkoopmogelijkheden te ontwikkelen. Ik doe ook de administratie en help Niels met inkopen. Als er meerdere dingen tegelijk spelen is het soms handig om een tweede paar ogen erbij te hebben. Verder geef ik de behoeften van mijn klanten door aan Niels, zodat hij daar rekening mee kan houden bij het inkopen. 

Jullie hebben de naam van het bedrijf veranderd naar Prins Premium Seafood, waarom?
De naam Prins gaat heel ver terug. Als ik de verhalen moet geloven is het begonnen met Vis Prins in 1899. Onder deze naam hebben ze zich in 1923 officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Na de Tweede Wereldoorlog is dat overgegaan naar Zeevishandel Firma Jan Prins, later Zeevisgroothandel Jan Prins. Vooral voor de buitenlandse klanten is dat een hele mondvol. Eigenlijk blijft alleen ‘Prins’ goed hangen. Vandaar dat we voor Prins hebben gekozen. Premium Seafood is erachter komen omdat wij echt voor kwaliteit gaan, niet voor bulk. En het bekt gewoon lekker!

Hoe is het om met je broertje samen te werken?
Echt een verschrikking! Nee hoor, Niels en ik vullen elkaar heel goed aan. Natuurlijk hebben we wel discussies, maar dat is normaal denk ik. Hij ziet dingen op zijn manier, ik op mijn manier. Door middel van argumentatie zoeken we daar een goede weg in. Ik denk dat ik Niels nodig heb en Niels mij ook. Hij is heel goed met mensen en super gedreven in de inkoop. Heel eerlijk gezegd, heb ik daar het geduld niet voor.

Eet je ook vis? Zo ja, voor welk visje kunnen we jou ’s nachts wakker maken?
Bij pap en mam thuis aten we eigenlijk nooit vis, maar tegenwoordig eet ik het veel meer. Mij kun je wakker maken voor een in de boter gebakken zeetongetje. En dan het liefst gevangen in de maand september, dan zijn ze lekker dik. Maar ook minder bekende soorten zoals pieterman vind ik echt heerlijk.

 

Niels Visman

Niels aan het woord

Wist je van kinds af aan al dat je het bedrijf van je vader over ging nemen?
Ja, dat ik hier ging werken eigenlijk wel. Ook als kleine jongen al. Eigenlijk is dat een beetje hetzelfde gegaan als bij mijn broer. Je zit op school, wil natuurlijk wel gewoon je papieren halen, maar in welke richting dan? Dus toen heb ik ervoor gekozen om voor een tussenjaar bij mijn vader te gaan werken.
Daarna was de stap terug naar school heel moeilijk. Ik had het hier in verschillende functies al heel erg naar mijn zin, dus heb ik besloten mij binnen het bedrijf verder te ontwikkelen.

Wat is jouw functie binnen het bedrijf?
Ik ben verantwoordelijk voor de inkoop. Daarvoor houd ik goed in de gaten wat de kwaliteit van de vis is, die verschillende vissersboten binnen brengen. Sommige schepen hebben altijd perfecte kwaliteit vis, bij die schepen koop ik het liefst. Ik koop niet alleen voor ons eigen bedrijf in, maar ook voor andere bedrijven. Zo koop ik bijvoorbeeld in voor een viswinkel in Amsterdam. Dan is het natuurlijk super belangrijk dat de vis van topkwaliteit is. Mijn broer heeft direct contact met onze klanten en geeft hun eisen aan mij door. Hier houd ik dan weer rekening mee bij de inkoop. Soms zijn ze bijvoorbeeld op zoek naar een specifieke soort vis of hebben ze een bepaalde prijs in gedachten. 

We willen natuurlijk ook van jou weten hoe het is om met je broer te werken.
Ja, heel leuk! Onze sterke punten sluiten goed op elkaar aan. Omdat Pieter direct contact heeft met de klanten, weet hij goed wat zij willen. Daarnaast spreekt hij de talen. Dat sluit goed aan op mijn manier van inkopen en contacten in de sector. We hebben af en toe wel discussies, maar alleen omdat we soms verschillend denken over dingen. Daar komen we dan sterker weer uit, omdat we erover kunnen praten. Ja, gaat echt top!

Hoe zie je de toekomst van Prins Premium Seafood?
Heel goed eigenlijk. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het gaat lukken. Met de nieuwe naam en strategie gaan we nieuwe stappen zetten. Nieuwe klanten en nieuwe landen zoeken om de verkoop uit te breiden en zo elke keer wat meer winst maken. Want ja, daar gaan we uiteindelijk voor natuurlijk. Het is een heel mooi bedrijf en ik geloof er echt in dat we met onze nieuwe strategie de goede richting ingeslagen zijn. 

En dan zijn we natuurlijk ook heel nieuwsgierig of jij vis eet. Zo ja, welk visje vind jij het liefst op je bord?
Ik ben zelf heel erg gek op zalm, maar een pannetje mosselen… ja, dat vind ik écht lekker.