Op de werkvloer bij Cees Zwarthoed

In de visindustrie is altijd wat te beleven. Van 's ochtends vroeg tot midden in de nacht zijn we met man en macht aan het werk om ervoor te zorgen dat iedereen thuis een lekker visje kan bereiden. Behalve de 'klassieke visserman' zijn er nog veel meer banen in de vissector. In de rubriek 'Op de werkvloer' geven wij een kijkje in de keuken van de vissermannen en -vrouwen van Nederland.

Voor deze editie van 'Op de werkvloer' reizen we af naar Urk. Hier treffen wij Cees, een enthousiaste medewerker van Sea Fresh. Met alle trots leidt hij ons rond op zijn werkplek. Hij vertelt over zijn achternaam, de toekomst van tonijn en wat hij zo mooi vindt aan de vissector. Eerst even kort voorstellen:

Naam: Cees Zwarthoed
Leeftijd: 24
Burgerlijke staat: Ongehuwd
Beroep: Orderpicker
Werkzaam bij: Sea Fresh

 

"Het mooiste aan mijn werk is om elke dag bezig te zijn met een prachtig, gezond, product. Dit elke dag supervers ontvangen, bewerken en naar alle wensen van de klant versturen. Het is elke dag weer een nieuwe uitdaging."

 

 

 

uit: Visculinair 22 - december 2018

1. Zwarthoed. Is dat een typische Urker naam?
Nee, Zwarthoed is eigenlijk een typische Volendammer achternaam. Mijn grootvader komt dan oorspronkelijk ook uit Volendam, maar is destijds op Urk terecht gekomen. 
 
2. Hoe ben je in de vis terecht gekomen?
Mijn oom is een van de eigenaren van Sea Fresh en toen ik 15 jaar was, dus de minimale leeftijd had, was het eigenlijk vanzelfsprekend dat ik hier kwam helpen na school. Ook was het DE manier om snel geld te verdienen. Ik ben hier na mijn schoolperiode ook heel tevreden blijven werken.
 
3. Welke werkzaamheden voer je uit bij Sea Fresh? 
Alle binnenkomende vis ontvang ik en controleer ik vervolgens of alles klopt. Ook zoek ik alle soorten vis en dozen bij elkaar en zorg ervoor dat alles op de juiste pallet naar de juiste klant gaat. Bovendien houd ik me dus ook met alle tonijn bestellingen bezig, een van onze hoofdproducten. Van het simpelweg controleren en versturen tot aan steaks snijden.
 
4. We zien jou op de foto met een groot stuk tonijn. Hoe zit het daar eigenlijk mee? Tonijn kun je eigenlijk toch niet meer verantwoord eten?
Er zijn meerdere soorten tonijn. Big eye tonijn en blauwvin tonijn staan bijvoorbeeld erg onder druk. Sea Fresh handelt voornamelijk in geelvin tonijn, met deze soort gaat het beter. Toch kan er bij geelvin tonijn nog veel verbeteren op gebied van duurzaamheid. Om die duurzaamheid te bewerkstelligen is Sea Fresh in samenwerking met het WNF een project gestart op de Filippijnen om de vangst en bestanden van geelvin tonijn te verbeteren. Het doel is om over enkele jaren voor deze tonijn het MSC certificaat te behalen voor verantwoord gevangen tonijn. Ook hebben wij een eigen fabriek in Sri Lanka om alles in eigen beheer te houden en al onze vis van vangst, tot hier in Nederland aan toe te kunnen traceren en reguleren en onze kwaliteit daardoor altijd te kunnen waarborgen. Deze zomer mocht ik dit alles met eigen ogen zien toen ik mee was op een zakentrip naar onze fabriek in Sri Lanka.
 
5. Wat is er zo mooi aan het werken in de vissector?
Het elke dag bezig zijn met een prachtig, gezond, product. Dit elke dag supervers ontvangen, bewerken en naar alle wensen van de klant versturen. Het is elke dag weer een nieuwe uitdaging om dit alles in een team met allemaal Urkers (en dus allemaal met verstand van vis) onder enige druk te kunnen bolwerken.

6. Wat is je favoriete visgerecht?
Eigenlijk vind ik alle vis lekker, van gebakken schol tot kabeljauw uit de oven. Maar als ik echt moet kiezen, dan ga ik gebakken tong, die is toch het aller-lekkerst. Ieder visproduct heeft meerdere bereidingswijzen, dus heb je ook een scala aan mogelijkheden.