Koos de Visser

Koos de visser

Koos de Visser is schipper aan boord van de GO58. Zijn carrière als Noordzeevisser begon direct na het behalen van zijn diploma op de visserijschool. In zijn verhaal blikt hij terug op mooie momenten aan boord en vertelt hij je meer over een van zijn favoriete hobby's, koken!  

Wanneer startte je carrière als beroepsvisser?
Vanaf 1984, direct na het behalen van mijn diploma op de visserijschool, kwam ik aan boord van de GO58, die in datzelfde jaar is gebouwd en in de vaart kwam. Ik heb hiermee vanaf het begin gevaren. De eerste paar jaren aan dek, in de brug en als kok aan boord, al snel daarna als schipper.

Kook je zelf ook nog?  
Sinds een aantal jaren verzorgen de andere bemanningsleden de warme maaltijd aan boord. Maar thuis sta ik graag in de keuken. Doordeweeks als deeltijd-kok en in het weekend als chef-kok. Koken is één van mijn favoriete hobby’s. Ik varieer in mijn gerechten graag met verse vis en groente.

Welke vissoorten vang je?
De laatste jaren vissen we het hele jaar op Hollandse garnalen. Voorheen visten we ook in het voorjaar op platvis, in de zomermaanden op langoustines en op rondvis in de wintermaanden.

Hoe eet een echte visserman, zoals jij, het liefst vis?
Aan boord naturel gebakken in arachideolie.

Wat is jouw gouden bereidingstip?
Wees niet bang met vis te variëren. Er zijn oneindig veel mogelijkheden vis klaar te maken. Een belangrijk aandachtspunt is dat verse vis snel gaar is.

Wat is jouw favoriete vis?
In principe alle vis, schaal- en schelpdieren. Als het maar kakelvers is. Dat is een belangrijke voorwaarde! Ik heb al veel vissoorten klaargemaakt en geproefd, maar als ik dan toch een soort moet kiezen; dan ga ik voor de Hollandse garnaal. Uniek in zijn soort en een veelzijdig product dat in en bij vele gerechten klaargemaakt kan worden.

Wat is het gekste dat je ooit hebt opgevist?
Wat is gek? We vissen echt van alles op, zoals een rubberbootje dat van het strand afgedreven was. Maar ook bommen uit de Tweede Wereldoorlog komen weleens in ons net boven water, verschillende soorten ankers, botten van prehistorische dieren en een boegkanon, waarvan we denken dat het uit de Middeleeuwen komt.

Wat is je mooiste herinnering van het afgelopen jaar op zee?
Te veel om op te noemen. De zee is een prachtig werkgebied. De vrijheid en de uitdagingen van de natuurelementen op zee maken het een schitterend beroep.

Wat is jouw blik op de toekomst?
Ondanks de huidige onzekere tijd blijf ik geloven dat de visserij altijd zal blijven bestaan. Ik wens dat we als vissers snel in rustiger vaarwater komen en toekomstperspectief krijgen van de overheid.