FAQ

Op deze pagina vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen over vis, de vissector en het Nederlands Visbureau.

Is de pulstechniek slecht voor de vissen?

Nee, met de innovatieve pulstechniek wordt flora en fauna minder aangetast dan met de traditionele technieken zoals de boomkor. De puls geeft een licht stroomstootje af dat de vis enkel opschrikt, zodat deze in het net zwemt. De vis houdt er geen letsel aan over. Sterker nog: er zijn veel mensen die de vis die gevangen wordt met de puls kwalitatief beter vinden.

Lees ook het Volkskrant artikel over dit onderwerp.

Hoe zit het met de vervuiling van de Noordzee?

De Noordzee is een van de schoonste zeeën ter wereld. Juist daarom is het van belang dit zo te houden. Het gevaar van bijvoorbeeld plastic mag niet worden onderschat. De Nederlandse vissers spelen hierbij een belangrijke rol: ze zijn de vuilnismannen van de zee. In grote plastic zakken, big bags, wordt al het plastic dat in de netten terecht komt opgeslagen. Jaarlijks wordt op deze manier ruim 300 ton afval uit zee gehaald.

 

Hoe staat het met de visbestanden in de Noordzee?

De bestanden in onze Noordzee zijn gezond te noemen. Dit concludeert ook het Ices, de internationale Raad voor Zee onderzoek, op basis van wetenschappelijk onderzoek,. Door de jarenlange inspanningen van de vissector gaat het met name met de bestanden van vissoorten als tong en schol buitengewoon goed.  Het scholbestand heeft er in 50 jaar zelfs niet zo goed voorgestaan. Het wereldwijde beeld van overbevissing is dus niet van toepassing op onze Noordzee, ondanks wat je vaak hoor in de publieke opinie.

Hoe draagt de visserij bij aan gezonde visbestanden?

De  vissector maakt zich er hard voor een goed beheer.   Aangezien het beroep van visserman vaak in de familie zit, zijn zij het meest gebaat bij een gezonde zee vol vis. Wanneer de Noordzee leeggevist zou worden, is er immers geen bestaan meer voor de kinderen en kleinkinderen. Vissers daarom rentmeesters van de zee.

Hoe zit het met de voedselveiligheid van gekweekte vissoorten zoals tilapia en pangasius?

Wanneer gekweekte vis, zoals onder andere tilapia en pangasius, aankomst in Europa wordt deze streng gecontroleerd op algemene kwaliteit en voedselveiligheid. Zo wordt er gekeken of er geen ongewenste stoffen, verontreinigingen of bacteriën in zitten. Gekweekte vis moet hierin aan dezelfde strenge eisen voldoen als wild gevangen vis. Gekweekte vis kun je dus met een gerust hart eten.