Allemaal familie: vader en zoons Van Wijk
Als er ergens veel familieleden in een en hetzelfde bedrijf werken, dan lijkt het wel in de vissector. In vissersfamilies is het jarenlang heel gebruikelijk geweest dat het beroep van visser overging van vader op zoon en weer op zoon. Vandaag de dag zie je de familiebanden niet alleen in de visserij noch alleen in deze mannelijke bloedlijn, maar ook broer en zus, moeder en zoon of vader en dochter tref je bij veel visbedrijven aan. Het lijkt erop dat vis ‘besmettelijk’ is in de goede zin des woords.
Dit keer aan het woord: vader en zijn twee zonen van een al jarenlang vertrouwd gezicht in het Scheveningse havengebied: Visgroothandel W. van Wijk. Met zijn drieën werken zij in de groothandel.
Zij vertellen in dit interview wat het zo leuk maakt om samen met de familie te werken, hoe zij de toekomst van het bedrijf zien en welk visje zij zelf graag op tafel zetten.
Visculinair nr. 23 - maart 2020
Vader Henk aan het woord
Hoe ben je in de vishandel terecht gekomen?
Mijn vader begon al jong in de vis en startte in 1970 voor zichzelf. De visgroothandel bestaat dus al bijna vijftig jaar. Als 12-jarige ging ik al bij mijn pa aan het werk. Zo leerde ik haring kaken en makreel snijden. Ik moest van mijn ouders mijn middelbare school afmaken, maar daarna startte ik direct bij mijn vader in de zaak.
Wat gebeurt er binnen het bedrijf en hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?
We zijn een visgroothandel en werken als commissionair voor een aantal klanten. Als groothandel willen we niet concurreren met de hele grote jongens, maar willen ons onderscheiden door kwaliteit. Dat komt ook tot uiting in onze rol als commissionair voor enkele tientallen klanten. Deze rol houdt in dat wij als het ware de ogen en oren van de exporteurs en verwerkers zijn voor wie werken. Zij zien vaak wel online op de veilingklok wat het aanbod is, maar wij zijn voor hen ter plekke en ‘schouwen’ het visaanbod op de afslag, we bemonsteren en bieden onze klanten vervolgens de informatie over het visaanbod. In een samenspel wordt vervolgens gekocht op de verschillende visafslagen. Sinds kort regelen we ook het logistieke verhaal van alle PEFA-kopers. (PEFA staat voor Pan European Fish Auctions en organiseert het digitaal kopen van vis via de afslagen). Zo rijden we heel België door om de vis rond te brengen.
Wat is op het moment jouw grote uitdaging?
Ik run de zaak sinds kort met mijn twee jongens. Onlangs zijn alle benodigde papieren behaald om transporten te kunnen verzorgen. Naast het werk als groothandel en commissionair hebben we er sinds vorig jaar ook een transporttak bij. De aanvoer van vis is meestal op donderdag en vrijdag. Het verzorgen van transporten op andere dagen doen we nu ook voor klanten. Dit is een mooie oplossing om te vermijden dat de wagens op andere dagen van de week stil staan.
Welke rol speelt vis buiten je werkzaamheden?
Vis is en blijft mijn leven. Op verjaardagen, bij familiebijeenkomsten, op de voetbal: ik blijf vis promoten en in het bijzonder de ondergewaardeerde soorten uit onze eigen Noordzee.
Is er nog iets anders dan vis waar je warm voor loopt?
Zeilen, in het bijzonder wedstrijden zeilen op De Kaag met de Regenboog klasse, dat vind ik geweldig. Een weekje skiën en lekker met mijn vrouw naar de Spaanse warmte, dat vind ik ook heel fijn.
Enne, behalve in het bedrijf, komt er thuis ook een visje op tafel?
Voor mij is het eten van een visje drie á vier keer per week heel gebruikelijk. Ook als we tijdens het werk een beetje ‘flauw’ zijn, wordt er even snel een visje gebakken. Heerlijk.
Waar zie je jezelf over tien jaar?
Met de jongens in de zaak en inmiddels een team van zeven man hoop ik dan een mooi lopend bedrijf te kunnen verlaten op mijn 65e. Maar helemaal weg van de zaak en het totaal loslaten, dat zie ik nog niet gauw gebeuren.
Willem aan het woord
Willem Was een toekomst in de vis vanzelfsprekend voor jou?
Ik heb heel veel gesport in mijn leven en een baan bij de Koninklijke Marechaussee was mijn grote wens. Vanwege een aantal flinke blessures is dit niet gelukt. Vergeefs heb ik daarop nog een MBO-opleiding beveiliger gevolgd met de hoop dat ik daarna alsnog het militaire pak kon aantrekken. Na deze desillusie was de stap naar de zaak van mijn vader snel gezet.
Wat is jouw rol binnen het bedrijf?
Na het behalen van mijn rijbewijzen voor de vrachtwagen en aanhanger werkte ik heel intensief als chauffeur en heb alle visserijplaatsen wel gezien: van IJmuiden tot Eemshaven, van Haringen tot Boulogne (Fr.). Zo heb ik ook alle klanten goed leren kennen. Sinds kort ben ik samen met mijn vader vooral bezig met de vis kopen via de veilingklok. Naast verse vis handelen we op verzoek van onze klanten in een klein deel diepvries producten, zoals heek uit Namibië, tonijn uit Suriname en wat diepvriesgarnalen. Daarnaast help ik met het verwerken van alle inkopen en het klaar maken van bestellingen.
Wat is op het moment jouw grote uitdaging?
Ik heb het inkopen van vis en het maken van een prijscalculatie voor klanten natuurlijk volgens het theorieboek geleerd. Zo bereken ik dan nog vervoerkosten en andere bijkomende kosten. Mijn vader noemt vervolgens ogenschijnlijk achteloos eenzelfde verkoopprijs op basis van zijn jarenlange praktijkervaring. Op dat punt wil ik graag nog veel leren.
Welke rol speelt vis buiten je werkzaamheden?
De meeste van mijn vrienden werken ook in of rond de vissector. Dan praat je ’s avonds ook al gauw over het vak. Overigens vertel ik bij mijn vriendin thuis op de bank ook vaak over mijn belevenissen van de dag.
Is er nog iets anders dan vis waar je warm voor loopt?
Ik ben nog altijd gek op sporten. Vooral snowboarden vind ik te gek. Daarnaast doe ik aan fitness en mag graag een filmpje kijken.
Enne, behalve in het bedrijf, komt er thuis ook een visje op tafel?
Ik eet veel vis. Op grote hoogte in de top van favorieten staat wel een schar, zoals mijn opa die altijd bakte, ’s zomers op de camping!
Waar zie je jezelf over tien jaar?
Dat vind ik een moeilijke vraag. Hoe is de handel dan? Hoe ziet het vislandschap er dan uit? Wellicht is het bedrijf dan uitgebreid of gespecialiseerd in een bepaalde richting.
ROBBIN AAN HET WOORD
Was een toekomst in de vis vanzelfsprekend voor jou?
Het werk wat ik nu doe is voor mij de enige optie. Als klein kind riep ik altijd al ‘Ik ga pappa’s bedrijf overnemen’. Ik ben gek op vis en ben er altijd mee bezig, in alle opzichten.
Wat is jouw rol binnen de zaak?
Ik regel de inkoop van alle vis voor onze eigen (lokale) klanten. Na het kopen op de afslag wordt alles uitgestald. Sommige klanten komen ter plaatse hun vis kopen en anderen plaatsen hun bestelling. Voor diverse horecagelegenheden zorg ik vervolgens dat de vis gefileerd, geportioneerd en verpakt naar de klanten wordt gebracht.
Welke rol speelt vis buiten je werkzaamheden?
Ik ben echt dag en nacht met vis bezig. ’s Avonds zit ik online te zoeken naar marktinformatie, mogelijke klanten en nog veel meer. Ik denk dat er nog zoveel kansen liggen om de zaak nog sterker te maken. Dat houdt me constant bezig.
Is er nog iets anders dan vis waar je warm voor loopt?
Ha, weer vis. Nou niet alleen. Ik houd erg van lekker eten. Als vrijetijdsbesteding ben ik ook gek op skiën, fitness en verre reizen maken. En zomers lekker naar het strand hier om de hoek.
Enne, behalve in het bedrijf, komt er thuis ook een visje op tafel?
Zeker eet ik veel vis. Ik vind een eenvoudig visje het allerlekkerst; dan bedoel ik dus zo eenvoudig mogelijk klaar gemaakt. Schar en wijting zijn mijn favorieten.
Waar zie je jezelf over tien jaar?
Ik wil dus het bedrijf sterker maken en uitbreiden. Ik zie kansen voor transport en export. Dat is mijn passie.