Krabben & kreeften!

Urk ademt vis. Wanneer je aldaar het bedrijf van groothandel De Jong binnenstapt, word je verrast door de grote bassins waarin geen vis rondzwemt, maar krabben rondlopen, veel krabben. En ja, kreeften zijn er ook. Alhoewel Koos de Jong vanuit zijn bedrijf allerlei soorten vis, schaal- en schelpdieren verhandelt, zijn krabben en kreeften helemaal ‘zijn ding’.

Koos de Jong

Koos de Jong startte zijn bedrijf en heeft zijn 12½ bedrijfsjubileum inmiddels gevierd. Zijn avontuur in de vissector begon toen hij een Chinees tegenkwam die hem vroeg of hij hem wolhandkrab kon leveren. Deze krab wordt voornamelijk door mensen uit China en Korea gegeten en als een echte delicatesse beschouwd.

Hij startte de handel in deze krabben, welke zich snel uitbreidde tot andere levende beestjes uit zee. De Noordzeekrab volgde al snel en is, zoals de naam al zegt, afkomstig uit het water in de Noordzee. En het paradepaardje is de King Crab. Natuurlijk de koning onder de krabben. 

In het bedrijf wordt gebruikgemaakt van drie gesloten systemen voor de verwatering van de schaaldieren. Eén voor de King Crab en Europese kreeft, één voor de Canadese kreeft en één voor de Noordzeekrab.

 

‘Door hun jarenlange ervaring en onze samenwerking kunnen
wij gezamenlijk een superkwaliteit leveren’

 

Koos de Jong

Deze ‘kaaskop’ richt zich in hoge mate op de Aziaten. Dat komt door zijn belangrijke producten van het eerste uur: krabben en kreeften. Ook wonen er veel Chinezen en Koreanen in Nederland en omgeving die deze beestjes graag op het bord zien. De Jong bezorgt deze beestjes met eigen transport dagelijks in heel Nederland. ‘Wij leveren de krab aan diverse groothandels, vis-, wok- en sushirestaurants. Omdat wij de bestellingen snel vervoeren, direct vanuit onze eigen bassins, is onze klant verzekerd van een zeer vers product’. Vanuit Urk bezorgt hij eveneens binnen 24 uur op elke bestemming ter wereld. De levende krabben worden geïmporteerd vanuit respectievelijk Ierland en Noord-Noorwegen, de kreeften uit Canada. De Jong zegt: ‘Eigenlijk is ons bedrijf een soort hotel voor een kort verblijf van een à twee nachtjes. De hotelgasten leven op hun bestaande reserves, behoeven geen eten of drinken en houden zich het liefst op bij schemerlicht. Makkelijke klanten dus’.

Zijn échte klantenkring zorgde ervoor dat het productassortiment meer en meer werd uitgebreid door desgevraagd te zorgen voor het leveren van bijvoorbeeld zalm, tonijn, zeebaars en dorade. Daarmee groeide De Jong met inmiddels een team van vijfenveertig mensen uit tot een full-service groothandelaar. Koos zelf reist regelmatig af naar zijn krabbenleveranciers in Ierland en Noord-Noorwegen. ‘Door hun jarenlange ervaring en onze samenwerking kunnen wij gezamenlijk een superkwaliteit leveren’, aldus De Jong.