Op de werkvloer bij Dennis Rutten

In de visindustrie is altijd wat te beleven. Van 's ochtends vroeg tot midden in de nacht zijn we met man en macht aan het werk om ervoor te zorgen dat iedereen thuis een lekker visje kan bereiden. Behalve de 'klassieke visserman' zijn er nog veel meer banen in de vissector. In de rubriek 'Op de werkvloer' geven wij een kijkje in de keuken van de vissermannen en -vrouwen van Nederland.

Dennis Rutten is productiemedewerker bij Interfish in IJmuiden. Dit doet hij met veel passie. Dennis is ooit begonnen als vakantiekracht bij de vishandelaar en sindsdien nooit meer vertrokken. In dit interview legt hij uit hoe zijn werkdagen eruit zien en vertelt hij over zijn hobby's. Maar eerst even voorstellen:

Naam: Dennis Rutten
Beroep: Productiemedewerker
Leeftijd: 47 jaar
Burgerlijke staat: Gehuwd en vader van 2 kinderen

"Een lekker stukje zalm
of een gebakken scholletje
zijn mijn favorieten." 

 

uit: Visculinair 31 - maart 2021

Wat bracht je in de vissector en bij Interfish in het bijzonder?
Ik wilde werken in de techniek en heb daarom de MTS doorlopen. Als vakantiewerk had ik een bijbaan binnen Interfish. Na mijn opleiding ben ik bij dit bedrijf gebleven en nooit meer vertrokken.

Kun je omschrijven hoe jouw werkdagen eruit zien?
Het is in elk geval geen baan met strakke regelmaat. Ik begin elke ochtend om 07.00 uur, zodra de verse vis hier vanaf de visafslag naar binnen gereden wordt. Je bent klaar met werken als de vis verwerkt (gesorteerd, verpakt e.d.) is en op transport gaat. In de rustige wintermaanden is dat bijtijds en in perioden van veel aanvoer kan het een latertje worden. Je moet hier geen 9-tot-5-mentaliteit hebben.

Als je niet aan het werk bent, waar ben je dan vaak te vinden?
In mijn vrije tijd vind je me vaak bij de voetbalclub (althans voordat corona zijn intrede deed). Sinds jaar en dag bezoek ik VV IJmuiden en heb ik altijd als vrijwilliger gewerkt in het supportershome, achter de bar. Daarnaast heb ik heel wat keren bij Telstar langs de lijn gezeten. Ook ga ik graag naar het bos met mijn hond Tiago. Deze Franse herder houdt van lopen, dus zorgt ervoor dat ook ik genoeg beweging heb.

Eet je zelf wel eens een visje?
Ik ben geen frequente viseter. Maar als ik vis eet, is het altijd afkomstig uit ons bedrijf. Een lekker stukje zalm of een gebakken scholletje zijn mijn favorieten. Ik ben wel een betrokken visliefhebber, als je bedenkt dat ik, in welke vreemde stad ik ook ben, altijd even naar de supermarkt ga om te kijken of en hoe onze vis erbij ligt.

Heb je nog een boodschap aan de lezers van Visculinair?
Mensen denken nog wel eens: 'Als je helemaal niks kunt, kun je altijd nog in de vis gaan werken'. Die onderwaardering vind ik wel eens jammer. Het zorgt er ook voor dat mensen niet snel denken aan een baan in de vissector, wat vaak blijkt uit het probleem om goede medewerkers te vinden. Er bestaat een grote diversiteit aan banen en die zijn echt niet allemaal zomaar te associëren met nat, koud of vies. Wel bepleit ik dat iedere jongere een middelbare schoolopleiding moet afronden; al is het om altijd iets te hebben om op terug te kunnen vallen.