Op de werkvloer bij Bram Klink

In de visindustrie is altijd wat te beleven. Van 's ochtends vroeg tot midden in de nacht zijn we met man en macht aan het werk om ervoor te zorgen dat iedereen thuis een lekker visje kan bereiden. Behalve de 'klassieke visserman' zijn er nog veel meer banen in de vissector. In de rubriek 'Op de werkvloer' geven wij een kijkje in de keuken van de vissermannen en -vrouwen van Nederland.

Bram Klink is sorteerder op de Stellendamse Visafslag, ambtenaar bij de gemeente Hoeksche Waard, vader én opa. Daarnaast is hij ook de trotse baas van herdershond Larco. Hoe hij dit allemaal balanceert en toch fit opstaat midden in de nacht vertelt hij ons in dit interview. Eerst even kort voorstellen:

Naam: Bram Klink
Beroep: Sorteerder
Leeftijd: 62 jaar
Werkzaam bij: United Fish Auctions
Burgerlijke staat: Ongehuwd, twee zoons en een kleindochter die dit jaar vier jaar oud wordt

 

"Mijn werkdag begint twee uur voor hoog tij. Het kan dus zijn dat ik om twaalf uur ’s nachts moet beginnen en de andere week om vier uur ‘s morgens. Dat is afhankelijk van het tij"

 

uit: Visculinair 28 - juni 2020

Wat is de formele naam van jouw beroep en waar werk je precies?
Ik ben sorteerder, in het Flakees noem je dat een ‘Peek’. Inmiddels werk ik alweer 41 jaar met veel plezier bij United Fish Auctions op de visafslag van Stellendam.

Hoe ziet de dag van een sorteerder er doorgaans uit?
Elke vrijdag ben ik op de Stellendamse visafslag te vinden. Voorafgaand aan het sorteren lossen we met zijn drieën de schepen en brengen de verse aanvoer naar de afslaghal. Daarna staan we met soms wel twintig man te ‘peken’. Gemiddeld ben je dan wel zo’n tien uur bezig. Natuurlijk varieert dit al naar gelang de hoeveelheid vis die binnenkomt.

Sorteerders moeten vaak heel vroeg beginnen. Hoe ziet jouw dag er ongeveer uit?
Hoe laat mijn dag begint is afhankelijk van verschillende factoren. Stellendam is een getijde haven, waar grote kotters van twee uur voor tot twee uur na hoog water kunnen binnenvaren. De vloot vertrekt iedere zondagnacht naar zee en keert vrijdag in de vroege ochtend terug met voornamelijk tong, tarbot, griet, schol, kabeljauw, wijting, poon, schar, bot, tongschar en garnalen. Mijn werkdag begint dus twee uur voor hoog tij. Wanneer het hoog- en laagtij is, verschilt per plaats en per week. Het kan dus zijn dat ik om twaalf uur ’s nachts moet beginnen en de andere week bijvoorbeeld om vier uur ‘s morgens.

Hoe zorg je ervoor dat je midden in de nacht fit op staat?
Simpelweg op tijd naar bed!

Heb je naast je werk als sorteerder nog een andere job?
Ja, ik ben al jaren ambtenaar bij de gemeente Hoeksche Waard. Ik zit in de zogenaamde buitendienst, waar ik me voornamelijk bezighoud met het onderhoud van al het groen. In afstemming met de gemeente heb ik het zo kunnen regelen dat ik op donderdag vrij ben en op vrijdag op de afslag aan het werk kan zijn.

Hoe besteed je jouw vrije tijd het liefst?
Dagelijks wandel ik flinke afstanden met mijn hond Larco, een Duitse herder. Ik heb altijd al Herders gehad, Larco is mijn vierde en hij wordt binnenkort acht jaar. Herders zijn doorgaans moedige en heel trouwe honden. Larco is ook echt mijn vriend. Bovendien kan hij ook heel goed overweg met mijn kleindochter van bijna vier.