Viskids: hier leer jij alles over vis en visserij

Over vis en de vissector valt heel erg veel te vertellen. Een perfect onderwerp voor een spreekbeurt of werkstuk dus! Vertel jouw juf of meester en klasgenoten alles over onze Noordzee, de vissers, de schepen en de verschillende vistechnieken. Maar ook als je gewoon meer wilt leren over vis en de vissector zit je hier aan het juiste adres. Op deze pagina nemen we jou in 9 hoofdstukken mee op visreis. Aan het einde kun je de enige echte visquiz doen om jouw kennis te testen.

Viskids

Heel veel plezier en succes!

Voordat je gaat lezen kun je deze filmpjes van Meester Visser alvast bekijken:

Aan boord van de vissersboot - het begin van de reis van de vis is aan boord van de vissersboot. In deze video nemen we je mee op de boot en laten we zien wat daar allemaal gebeurt.

Naar de visafslag - we volgen de route van de vis naar de visafslag. Hier laten we je zien hoe de vis wordt aangeland en geveild.

In de viswinkel - ben jij wel eens met je ouders naar de viswinkel geweest? Wij laten je zien wat er gebeurt met de vis nadat hij op de afslag is verkocht en aankomt in de winkel. 

Even terug in de tijd...

Geschiedenis van de Nederlandse visserij

De visserij is altijd heel belangrijk geweest voor Nederland. Al in de middeleeuwen was de visserij een van de drijfveren van de economie in ons land. Er zijn heel veel plaatsen waar de visserij de belangrijkste bron van inkomsten was en nog steeds is. Heb je bijvoorbeeld wel eens van Urk gehoord? Vroeger werkte bijna iedereen daar in de visserij en nog steeds is Urk een van de belangrijke plaatsen in Nederland voor visserij en de verwerking van vis. Andere plaatsen waar de visserij een grote rol speelt zijn bijvoorbeeld Scheveningen, IJmuiden, Stellendam en Spakenburg.

 

Lees hier het hele hoofdstuk

Een zee vol vis

Onze Noordzee

Een groot deel van Nederland grenst aan de Noordzee en de Waddenzee. Niet zo gek dus, dat de zee op veel vlakken erg belangrijk is voor ons land. Wist je dat de Noordzee een randzee van de Atlantische Oceaan is en maar liefst 650.000 vierkante kilometer groot is? Dit zijn bijna 93.000 voetbalvelden! Je kunt je voorstellen dat daar heel veel vis in te vinden is en onze vissers zijn heel goed in het vinden van die vis. Toch lopen ook onze vissers de afgelopen jaren tegen problemen aan. In dit hoofdstuk vertellen we je meer over de Noordzee en welke problemen onze vissers ervaren.

Lees hier het hele hoofdstuk

Trawlers, Kotters en visserijtechnieken

Hoe vissen onze vissers?

Er zijn heel veel verschillende soorten vissersschepen. Van groot tot klein en met aan tal van verschillende netten en technieken. Iedere vissoort moet op zijn eigen manier gevangen worden en iedere visser heeft zijn eigen specialiteit. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze verschillende schepen? In dit hoofdstuk leren we je over visschepen en vangsttechnieken.

Lees hier het hele hoofdstuk

garnalen- en schelpdiervisserij

Hoe we garnalen en schelpdieren vangen

De Noordzee is niet alleen rijk aan 220 vissoorten, hij zit ook vol schaal- en schelpdieren. Onder schaaldieren vallen bijvoorbeeld garnalen, krabben en kreeften. De Hollandse garnaal is een belangrijke vangst voor heel veel Nederlandse vissers. Schelpdieren uit de Noordzee zijn bijvoorbeeld mosselen, oesters, kokkels en mesheften. Hier vind je er vooral heel veel van voor de Zeeuwse kust. In dit hoofdstuk leggen wij uit hoe op een aantal van deze schaal- en schelpdieren wordt gevist.

Lees hier het hele hoofdstuk

"Vissen' op het land?!

Gekweekte vis

Om nu en in de toekomst genoeg vis te hebben voor alle mensen op onze aarde, wordt naast wilde vis steeds meer vis gekweekt. Wereldwijd komt inmiddels de helft van de vis die we eten uit viskwekerijen. In dit hoofdstuk leren we je meer over hoe het kweken van vis werkt en beantwoorden we de belangrijke vragen: ‘is het wel duurzaam?’ en ‘is het wel gezond?’.

Lees hier het hele hoofdstuk

Duurzame vis

Visserij en keurmerken

Wereldwijd, maar vooral ook in Nederland is duurzaamheid steeds belangrijker. Misschien heb je dit wel eens gehoord op het nieuws, op school, of van je ouders. Ook binnen de vissector is dit een heel belangrijk onderwerp. Samen werken we er hard aan om onze zee gezond te houden en ervoor te zorgen dat ook alle generaties na ons nog kunnen genieten van al het lekkers uit de zeeën en rivieren. Dat gaat tot nu toe goed, want de Noordzee is een van de gezondste zeeën ter wereld. Het gaat dus erg goed met onze vissen. Zo goed zelfs dat van veel soorten er ieder jaar meer zijn.

Lees hier het hele hoofdstuk

de haven en de visafslag

Volgende stap in de visreis

Als het schip weer terug komt in de haven is de reis van de vis natuurlijk nog lang niet afgelopen. Want hoe komt de vis dan van het schip, op jouw bordje? In dit hoofdstuk vertellen we je wat er allemaal gebeurt in de haven en op de visafslag. De visafslag is de veiling waar de net gevangen vis wordt verkocht aan de mensen die hem weer verder gaan verwerken en verkopen.

Lees hier het hele hoofdstuk

Visverwerking en handel

Volgende stap in de visreis

Nadat de vis is verkocht op de afslag, kan deze op verschillende plekken terecht komen. Bijvoorbeeld in een viswinkel, een visgroothandel, een visverwerkingsbedrijf of direct in een restaurant. Dit zijn allemaal verschillende organisaties die zijn betrokken bij de handel in vis. De visafslag is hier pas de eerste schakel in. In dit hoofdstuk leggen we je meer uit over de verschillende plekken waar de vis terecht kan komen.

Lees hier het hele hoofdstuk

de viswinkel

Waar jij zelf je vis gaat kopen

Nadat de vis is verkocht op de afslag, kan deze op verschillende plekken terecht komen. Bijvoorbeeld in een viswinkel, een visgroothandel, een visverwerkingsbedrijf of direct in een restaurant. Dit zijn allemaal verschillende organisaties die zijn betrokken bij de handel in vis. De visafslag is hier pas de eerste schakel in. In dit hoofdstuk leggen we je meer uit over de verschillende plekken waar de vis terecht kan komen.

Lees hier het hele hoofdstuk

de proefkeuken

Waar komt de haring vandaan?

Wist je dat 'Hollandse Nieuwe' zijn naam niet aan het land van herkomst te danken heeft, maar aan hoe de Nederlandse haringhandelaren de vis verwerken nadat het gevangen is. Pieter & Willem gingen op expeditie naar Scandinavië om de zilte waarheid van de 'Hollandse Nieuwe' te ontdekken. Herbekijk hier hun avontuur.

Bekijk hier de hele aflevering

Kleurplaten

Download een leuke kleurplaat en geef de vrolijke visjes een mooie kleur. Geef de door jouw ingekleurde kleurplaat vervolgens cadeau aan een vriendje, je vader of moeder, juf of stuur 'm op naar ons. We sturen je dan een leuke verrassing toe. Het adres vind je op de kleurplaat.

 

Kleurplaat 1

preview kleurplaat kabeljauw
Download de kleurplaat

Kleurplaat 2

Kleurplaat vrolijke vis
Download de kleurplaat

Kleurplaat 3

Kleurplaat garnalen

Kleurplaat 4

Kleurplaat heek

Kleurplaat 5

Kleurplaat wijting

Kleurplaat 6

Kleurplaat kabeljauw

Test jouw kennis over vis en de visserij in de Visquiz!

 

TIP: daag ook jouw vriendjes en vriendinnetjes uit om de visquiz te doen. Wie scoort er het beste?