Viskids: hier leer jij alles over vis en visserij
Over vis en de visserij is veel te vertellen. Daarom is het een mooi onderwerp om over te vertellen tijdens een spreekbeurt of om er een werkstuk over te maken. Speciaal hiervoor hebben wij voor jou het leerpakket "Ga mee op avontuur in de wereld van de zee". In zeven korte hoofdstukken leer je alles over onder andere de geschiedenis van de Nederlandse visserij, duurzaam vissen, de haven en de visafslag en natuurlijk alles over waarom we zo graag vis eten.
Jouw nieuwe kennis kun je meteen even testen in onze Visquiz en jongere broertjes, zusjes, neefjes en nichtjes zijn er leuke kleurplaten die je kunt downloaden.
Even terug in de tijd...
Geschiedenis van de Nederlandse visserij
De visserij kent een lange geschiedenis in ons land. Dat kan ook bijna niet anders zou je zeggen met zo veel water om ons heen. Al zo rond de Middeleeuwen gingen vissers de Noordzee op om verse vis te vangen. Niet alleen vissers verdienden zo hun geld, maar ook de eerste bedrijven ontstonden zo in de nu bekende vissersplaatsen zoals bijvoorbeeld Urk.
Een zee vol vis
Onze Noordzee
Al eeuwen is 'onze Noordzee' het werkterrein van vissers, maar ook veel andere mensen zijn er te vinden voor hun werk én hun plezier. Waarom de Noordzee wat er allemaal precies gebeurt in en op de Noordzee lees je in hoofdstuk 2 van het spreekbeurtpakket "Ga mee op avontuur in de wereld van de zee".
Duurzaam vissen doe je zo
Duurzame visserij
Samen met je vader of opa langs de rivier vissen heb je misschien al eens gedaan. Wanneer je als beroepsvisser wilt vissen, heb je groter geschut nodig dan een hengel. Er zijn twee typen schepen die beroepsvisser voornamelijk gebruiken: trawlers en
. Hoe vissers op deze schepen vis vangen en hoe hierbij het milieu beschermd wordt lees je in hoofdstuk 3 van " Ga mee op avontuur in de wereld van de zee"
Daar waar het allemaal gebeurt
De haven en de visafslag
De haven en de visafslag zijn het eindpunt van de visreis voor zowel de visser als de zojuist gevangen vis. Wat er daar vervolgens met de vis gebeurt is heel interessant, maar dat ziet
vrijwel niemand, behalve de mensen die er werken. Je leest er alles over in hoofdstuk 4 van "Ga mee op avontuur in de wereld van de zee"
"Vissen' op het land?!
Gekweekte vis
Om nu en in de toekomst genoeg vis te hebben, wordt er steeds meer vis geweekt in plaats van gevangen in het wild. Ook in Nederland wordt dit gedaan en is er steeds meer vraag naar gekweekte vis zoals zalm, zeebaars, meerval en vele andere soorten. Lees hoe vis op het land en op open water wordt gekweekt in hoofdstuk 5 van "Ga mee op avontuur in de wereld van de zee".
Werk aan de winkel
Visverwerking & handel
Wanneer de vis op de afslag is verkocht, gaat deze zo snel mogelijk naar de plek van bestemming. Dit kan een visgroothandel, visverwerkingsbedrijf, een restaurant of een viswinkel zijn in Nederland of het buitenland. Wat er daar vervolgens allemaal met de vis gebeurt lees je in hoofdstuk 6 van "Ga mee op avontuur in de wereld van de zee"
Aan tafel!
Vis eten: gezond en lekker
Vis is niet alleen heel erg lekker, maar ook erg gezond. Dat heb je jouw vader of moeder vast wel eens tegen je gezegd. Vis bevat namelijk veel bouwstoffen die jouw
nodig heeft om groot en sterk te worden en te blijven. Lees alles over wat vis nou zo gezond en lekker maakt in hoofdstuk 7 van "Ga mee op avontuur in de wereld van de zee".
Kleurplaten
Download een leuke kleurplaat en geef de vrolijke visjes een mooie kleur. Geef de door jouw ingekleurde kleurplaat vervolgens cadeau aan een vriendje, je vader of moeder, juf of stuur 'm op naar ons. We sturen je dan een leuke verrassing toe. Het adres vind je op de kleurplaat.
Kleurplaat 1

Kleurplaat 2

Kleurplaat 3
