Viskids: hier leer jij alles over vis en visserij

Over vis en de visserij is veel te vertellen. Daarom is het een mooi onderwerp om over te vertellen tijdens een spreekbeurt of om er een werkstuk over te maken.  Speciaal hiervoor hebben wij voor jou het leerpakket "Ga mee op avontuur in de wereld van de zee". In zeven korte hoofdstukken leer je alles over onder andere de geschiedenis van de Nederlandse visserij,  duurzaam vissen, de haven en de visafslag en natuurlijk alles over waarom we zo graag vis eten.

Jouw nieuwe kennis kun je meteen even testen in onze Visquiz en jongere broertjes, zusjes, neefjes en nichtjes zijn er leuke kleurplaten die je  kunt downloaden.

Even terug in de tijd...

Geschiedenis van de Nederlandse visserij

De visserij kent een lange geschiedenis in ons land. Dat kan ook bijna niet anders zou je zeggen met zo veel water om ons heen.  Al zo rond de Middeleeuwen gingen vissers de Noordzee op om verse vis te vangen. Niet alleen vissers verdienden zo hun geld, maar ook de eerste bedrijven ontstonden zo in de nu bekende vissersplaatsen zoals bijvoorbeeld Urk.

1. Geschiedenis van de Nederlandse Visserij

Een zee vol vis

Onze Noordzee

Al eeuwen is 'onze Noordzee' het werkterrein van vissers, maar ook veel andere mensen zijn er te vinden voor hun werk én hun plezier. Waarom de Noordzee wat er allemaal precies gebeurt in en op de Noordzee lees je in hoofdstuk 2 van het spreekbeurtpakket "Ga mee op avontuur in de wereld van de zee".

2. Onze Noordzee

Duurzaam vissen doe je zo

Duurzame visserij

Samen met je vader of opa langs de rivier vissen heb je misschien al eens gedaan. Wanneer je als beroepsvisser wilt vissen, heb je groter geschut nodig dan een hengel. Er zijn twee typen schepen die beroepsvisser voornamelijk gebruiken: trawlers en

3. Duurzame visserij

. Hoe vissers op deze schepen vis vangen en hoe hierbij het milieu beschermd wordt lees je in hoofdstuk 3 van " Ga mee op avontuur in de wereld van de zee"

Daar waar het allemaal gebeurt

De haven en de visafslag

De haven en de visafslag zijn het eindpunt van de visreis voor zowel de visser als de zojuist gevangen vis. Wat er daar vervolgens met de vis gebeurt is heel interessant, maar dat ziet

vrijwel niemand, behalve de mensen die er werken. Je leest er alles over in hoofdstuk 4 van "Ga mee op avontuur in de wereld van de zee"

4. De haven en de visafslag

 

"Vissen' op het land?!

Gekweekte vis

Om nu en in de toekomst genoeg vis te hebben, wordt er steeds meer vis geweekt in plaats van gevangen in het wild. Ook in Nederland  wordt dit gedaan  en is er steeds meer vraag naar gekweekte vis zoals zalm, zeebaars, meerval en vele andere soorten. Lees hoe vis op het land en op open water wordt gekweekt in hoofdstuk 5 van "Ga mee op avontuur in de wereld van de zee".

5. Gekweekte vis

 

 

 

Werk aan de winkel

Visverwerking & handel

Wanneer de vis op de afslag is verkocht, gaat deze zo snel mogelijk naar de plek van bestemming. Dit kan een visgroothandel, visverwerkingsbedrijf, een restaurant of een viswinkel zijn in Nederland of het buitenland. Wat er daar vervolgens allemaal met de vis gebeurt lees je in hoofdstuk 6 van "Ga mee op avontuur in de wereld van de zee"

6. Visverwerking en handel

Aan tafel!

Vis eten: gezond en lekker

Vis is niet alleen heel erg lekker, maar ook erg gezond. Dat heb je jouw vader of moeder vast wel eens tegen je gezegd. Vis bevat namelijk veel bouwstoffen die jouw

nodig heeft om groot en sterk te worden en te blijven.  Lees alles over wat vis nou zo gezond en lekker maakt in hoofdstuk 7 van "Ga mee op avontuur in de wereld van de zee".

7. Vis eten: lekker en gezond!

Kleurplaten

Download een leuke kleurplaat en geef de vrolijke visjes een mooie kleur. Geef de door jouw ingekleurde kleurplaat vervolgens cadeau aan een vriendje, je vader of moeder, juf of stuur 'm op naar ons. We sturen je dan een leuke verrassing toe. Het adres vind je op de kleurplaat.

 

Kleurplaat 1

preview kleurplaat kabeljauw
Download de kleurplaat

Kleurplaat 2

Kleurplaat vrolijke vis
Download de kleurplaat

Kleurplaat 3

Kleurplaat garnalen

Test jouw kennis over vis en de visserij in de Visquiz!

 

TIP: daag ook jouw vriendjes en vriendinnetjes uit om de visquiz te doen. Wie scoort er het beste?