Op de werkvloer bij Arjan van Hoven

In de visindustrie is altijd wat te beleven. Van 's ochtends vroeg tot midden in de nacht zijn we met man en macht aan het werk om ervoor te zorgen dat iedereen thuis een lekker visje kan bereiden. Behalve de 'klassieke visserman' zijn er nog veel meer banen in de vissector. In de rubriek 'Op de werkvloer' geven wij een kijkje in de keuken van de vissermannen en -vrouwen van Nederland.

Arjan heeft al heel wat verschillende banen gehad en werkt nu als matroos op een viskotter. Dat had hij vroeger nooit kunnen bedenken! Wij gaan bij hem op bezoek en vragen hem het hemd van het lijf over zijn lievelingsvisje, gemiddelde werkweek en toekomstplannen. Eerst even kort voorstellen:

Naam: Arjan van Hoven
Beroep: visser
Leeftijd: 22 jaar
Werkzaam bij: Rederij Jaczon op de SCH 45
Burgerlijke staat: ongehuwd, maar wel verbonden aan zijn vriendin 

 

"Ik wil voorlopig echt visser van beroep blijven, want zonder vissers immers geen vis."

 

uit: Visculinair 26 - december 2019

Welk beroep of welke beroepen stonden voor jou bovenaan je lijst toen je nog een kind was en waarom leek je dit zo leuk?
Toen ik nog heel jong was dacht ik altijd dat ik net als mijn opa en mijn vader later lasser wilde worden. Na mijn schooltijd heb ik veel verschillende banen gehad. Zo heb ik een tijdje in de metaalbewerking, de beveiliging en de horeca gewerkt. En nu werk ik - dit had ik vroeger nooit kunnen bedenken - als matroos op een viskotter.

Hoe ben je in de vissector terecht gekomen?
Een goede kennis van me, die zelf in de visserij werkt, vroeg of het mij wat zou lijken om ook in de visserij te komen werken. In die tijd woonde ik nog op Curaçao. Ik besloot daarom terug te gaan naar Nederland en kwam door zijn bemiddeling op een grote vriestrawler te werken. Dat was niet echt wat voor mij en ik maakte de overstap naar de kleinere viskotter. Inmiddels werk ik nu al een paar jaar met veel plezier op een kotter met een vijfkoppige bemanning. We hebben het goed met elkaar.

Kun je omschrijven hoe jouw werkweek eruit ziet?
Mijn werkweek ziet er eigenlijk altijd wel hetzelfde uit. Na een aantal uren opstomen naar zee zetten we de netten uit en we vissen een tijdje. Vervolgens worden de netten opgehaald en de inhoud gelost aan dek. We verwerken de vis zo snel mogelijk met twee man: sorteren, de vis strippen (ingewanden eruit snijden en spoelen). Dan wordt de vis in kisten met scherfijs opgeslagen in het koelruim. En dit ritueel herhaalt zich de gehele visreis. 

Als je niet aan het werk bent, wanneer voel je je dan als een vis in het water?
Ik geniet van mijn weekend door vooral uit te rusten om op zondagavond weer met nieuwe energie de volgende visweek te starten. Ik ga graag op stap met mijn vriendin en familie om leuke dingen te doen. Samen winkelen vind ik leuk.

Wat is jouw favoriete visgerecht? Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken?
Ik ben sowieso wel een liefhebber van vis en lust in principe alles. Maar voor een lekker gebakken tongetje ben ik altijd te porren.

Hoe stel jij je leven voor over zeg, zo’n twintig jaar?
Ik heb echt geen idee hoe de verre toekomst eruit zal zien. Persoonlijk hoop ik natuurlijk dat ik dan met mijn vriendin inmiddels een leuk gezinnetje heb gesticht en we in een leuk huis wonen. Qua beroep wil ik voorlopig echt visser blijven, want zonder vissers immers geen vis. Graag draag ik eraan bij dat iedereen nog lang kan genieten van een lekker gebakken visje.