Op de werkvloer bij Robin Spaan

In de visindustrie wordt niet stilgezeten. Continu zijn we met man en macht bezig om ervoor te zorgen dat iedereen thuis een lekker visje voorgeschoteld kan krijgen. Behalve de 'klassieke visserman' zijn er nog veel meer banen in de vissector. In de rubriek 'Op de werkvloer' geven wij een kijkje in de keuken van de vishandelaren.

De 35 jarige Robin Spaans is operationeel manager op de Visafslag Scheveningen. Naast zijn werkzaamheden voor het reilen en zeilen op de afslag, vind je hem ook vaak op vrijdagochtend vroeg in de mijnzaal naast de veilklok.

"We zijn een zeer hechte ploeg en hebben wat over voor elkaar.

uit: Visculinair - nummer 36

Hoe lang werk je al binnen de vissector en hoe ben je hier beland?
Ik werk nu dertien jaar bij de Visafslag Scheveningen. Daarvoor heb ik een aantal jaar bij de losploeg van de hektrawlers gewerkt en werd af en toe uitgeleend om makreel en horsmakreel te keuren. Toen ik vijftien jaar was, ben ik begonnen als vakantiewerker bij rederij Van der Zwan waar mijn vader werkzaam is.

Waarom is jouw werk niet saai?
De visserij verandert van week tot week. De afgelopen jaren is er in de regelgeving ontzettend veel veranderd. En is het er eerlijk gezegd niet makkelijker op geworden. Ik zie het als een uitdaging dit soort veranderingen aan te grijpen en te implementeren in onze werkwijze.

Wanneer heb jij je grootste adrenaline-kick gevoeld tijdens je werk?
Op de visafslag hebben we elke vrijdag, en andere drukke dagen, een adrenalinekick, omdat het toch een soort van sport blijft de vis zo snel mogelijk ‘op de klok te krijgen’ waarna het zo snel mogelijk bij de klant wordt afgeleverd.

Wat is je favoriete soort vis en waarom?
Om te eten ben ik gek op gebakken schar. Deze relatief goedkope vis is makkelijk te bereiden en eet je zo van de graat af. Wat betreft de verkoop is het altijd een uitdaging met tong, mul en inktvis omdat er ontzettend veel prijsfluctuatie bij deze vissoorten voorkomt.

Wat is de beste grap die je ooit bij iemand hebt uitgehaald?
Wij halen elke dag grappen bij elkaar uit. Alleen in deze huidige tijd kunnen sommige mensen van buiten dit wereldje niet altijd om zulk soort grappen lachen, daarom houd ik deze liever voor mezelf.

Wat staat er dit jaar op je to-do-list om te realiseren?
Vanwege de teruglopende aanvoeren, stijgende energiekosten en het moeilijk aantrekken van nieuwe peken (sorteerders) wil ik proberen nog meer te automatiseren en waar nodig de huidige werkwijze aanpassen om het bedrijf op een gezonde manier verder te ontwikkelen.

Vertel een van je mooiste herinneringen van de afgelopen jaren.
Een aantal jaar geleden zijn er wat collega's met pensioen gegaan, hier is een aantal jonge collega’s voor teruggekomen. Toen ongeveer twee jaar geleden mijn leidinggevende een tijdje uit de running was en ik zijn taken moest overnemen, hebben deze jongens zich dubbel en dwars bewezen en mij ondersteund waar nodig. We zijn een zeer hechte ploeg en hebben wat over voor elkaar.