Bijdragen aan verantwoorde vis verkoop

We leven in een tijd waarin de herkomst en duurzaamheid van onze voeding steeds belangrijker is. De mondige consument wordt via allerlei media continu overspoeld met conflicterende berichtgeving van zowel betrouwbare als minder betrouwbare bronnen. De vraag naar betrouwbare informatie over de herkomst en duurzaamheid van vis als voedingsproduct is daarom alleen maar toegenomen. Tijd voor de retail en horeca om aan deze vraag gehoor te geven.

Duurzaamheid in de visdetailhandel en horeca

Duurzaamheid is een onderwerp waar de visdetailhandel, supermarkten en de horeca inmiddels niet meer omheen kunnen. Steeds meer ondernemers vertellen op hun manier  het verhaal van de vis. Zij het door te kiezen voor producten met enkel een duurzaamheidslabel (MSC) of door te vertellen over de herkomst en vangstmethode van desbetreffende vis. Verder kan duurzaamheid in de eigen bedrijfsvoering op verschillende vlakken toegepast worden, zoals het gebruik maken van energiezuinige verlichting en koeling, het bewust omgaan met verpakkingen, winkelmaterialen en afval. Zo kan elke horeca of retailondernemer zijn steentje bijdragen aan de duurzame keten binnen de visserij.

Handvatten voor de praktijk

Het verkooppunt van de de vis speelt een belangrijke rol in het informeren van de consument. De klanten vertrouwen op de visspecialist en horecamedewerker en gaan ervan uit dat u en uw personeel alles over verantwoorde vis kunnen vertellen. Dit is in de praktijk soms lastig. Gelukkig zijn er tal van manieren om kennis over te dragen op de consument.

Visspecialist

Factsheets:

Betrouwbare informatie per vissoort en vistechniek direct van de bron. Met behulp van deze informatie sta je nooit voor verrassingen wanneer een consument vraagt naar de herkomst, gebruikte vangsttechnieken of  het visbestand. Alle factsheet zijn gratis te downloaden. 

Factsheets vissoorten

editie mei 2013
editie juli 2016
editie september 2017
editie januari 2017
editie april 2017
editie mei 2017
editie maart 2017

 

Bekijk de overige vissoorten factsheets

Factsheets Vangsttechnieken

Editie november 2010
editie juli 2017

 

Lees meer