Op de werkvloer bij Barend Schipper

In de visindustrie is altijd wat te beleven. Van 's ochtends vroeg tot midden in de nacht zijn we met man en macht aan het werk om ervoor te zorgen dat iedereen thuis een lekker visje kan bereiden. Behalve de 'klassieke visserman' zijn er nog veel meer banen in de vissector. In de rubriek 'Op de werkvloer' geven wij een kijkje in de keuken van de vissermannen en -vrouwen van Nederland.

Voor dit interview gaan we naar IJmuiden, waar we Barend Schipper spreken. Hij werkt als fileerder bij Zeevisgroothandel N. Visser. We hebben het over zijn ervaring met verschillende banen in de vissector, zijn kooktalent en de fijne werktijden die bij de sector horen. Eerst even voorstellen:

Naam: Barend Schipper
Beroep: Fileerder
Leeftijd: 55   
Burgerlijke staat: getrouwd met Loes 

"Het bedrijf stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de vis en het personeel. Als vast team zorgen we ervoor dat alle vis altijd netjes de deur uitgaat."
 

1. Je heet Schipper, ooit gedacht aan een carrière als schipper of sta je liever aan wal?
Zeker, ik ben ook wedstrijdzeiler, waardoor ik gemiddeld in het seizoen drie keer per week op zee te vinden ben.

2. Hoe ben je in de vis terecht gekomen?
Door vakantiewerk toen ik 14-15 jaar oud was. Daarna heb ik heel wat verschillende dingen gedaan in de vissector. Ik ben begonnen in de oude vishal als fileerder en bootjes lossen in de vishal. Later heb ik ook op markten gestaan en in de visserij gevaren. Ik heb zelfs in een rokerij gewerkt en in viswinkels. Eigenlijk durf ik mezelf wel een all-rounder te noemen.

3. Welke werkzaamheden voer je uit?
Fileren van alle vissoorten (liefst niet te kleine vis).              

4. De kracht van het bedrijf waar je werkt ligt vooral in het met de hand fileren van Noordzeevis en zalm. Kun je hier wat meer over vertellen?
Het bedrijf stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de vis en het personeel. Als vast team zorgen we ervoor dat alle vis altijd netjes de deur uitgaat.

5. Wat is er zo mooi aan het werken in de vissector?
De werktijden – in de vis betekent altijd vroeg beginnen en niet laat klaar – zorgen ervoor dat ik zo ook tijd houd voor leukere dingen.

6. Wanneer voel jij je als een ‘vis in het water’?
In en op het water.

7. Wat is je favoriete visgerecht? En kun je die ook zelf bereiden?
Ja, ik kook graag en vooral paella is mijn specialiteit. Anderen, zo ook mijn collega’s, zeggen dat ik heerlijk kan koken. Ze zijn altijd blij wanneer ik iets meebreng naar het werk om te laten proeven.