Gezondheid
Het gezegde 'Zo gezond als een vis' bestaat niet voor niets, want vis bevat veel vitamines, mineralen, eiwit, ijzer en gezonde vetten. Vis hoort daarom thuis in een gezond voedingspatroon. De Gezondheidsraad adviseert daarom minimaal 1x per week vis te eten voor de benodigde vitamines, mineralen en vetten. Meer eten mag en kan natuurlijk altijd, want vis is naast gezond natuurlijk heel erg lekker.
Vis, één bonk vitamine zee
Vis zit boordevol vitamines, mineralen, eiwitten en goede vetten. Vis bevat hoofdzakelijk de vitamines A, D en B12 en jodium, selenium en ijzer. De hoeveelheid goede vetten (Omega-3 vetzuren) is afhankelijk van het vetgehalte van de vissoort. Onderstaand schema geeft aan welke effecten de verschillende vitamines, mineralen en overige voedingsstoffen hebben op het lichaam.
Dit zit er in vis: | Dit is goed voor: |
---|---|
Vitamine A | De ogen, de huid, de groei en de weerstand |
Vitamine D | Stevige botten en tanden, de hersenen en voorkomen van depressies |
Vitamine B12 | De aanmaak van rode bloedcellen, goede werking van het zenuwstelsel |
Jodium | Een goed werkende schildklier |
Selenium | Een goed werkende schildklier, de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel |
Omega-3 vetzuren
Met name vette vissoorten zijn rijk aan Omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn goed voor het hart- en de bloedvaten en zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram Omega- 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week 1 portie vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals makreel, zalm, haring, paling en sardines.
Eiwitten
Vis is een van de meest eiwitrijke voedingsbronnen. Het bevat ongeveer 20% eiwitten, afhankelijk van de vissoort.
De eiwitten in vis zijn erg goed te verteren door het lichaam omdat deze geen collageen of elastine bevatten, de zogenaamde bindweefsel eiwitten. In eiwit zitten aminozuren waar het lichaam niet buiten kan. Genoeg eiwit eten is dus belangrijk voor een goede gezondheid. Zo heeft recent onderzoek aangetoond dat eiwitten helpen de bloeddruk te verlagen en de bloedvaten soepel te houden. Verder helpt een eetpatroon met relatief veel eiwit om op gewicht te blijven. Dat komt doordat eiwit goed verzadigt en belangrijk is om het spierweefsel in stand te houden. De volgende vissoorten bevatten veel eiwit: kabeljauw, sardientjes, makreel, forel, tonijn, zalm, haring, krab, kreeft en garnalen.
IJzer
Vis is een natuurlijke bron van ijzer, een mineraal dat belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Er bestaan twee soorten ijzer, heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke voedingsmiddelen en heeft het voordeel dat het sneller wordt opgenomen door het lichaam, dan non-heemijzer. Omdat vis het dierlijke heemijzer bevat, is het een goede bron van ijzer. Vooral zeevis en weekdieren (kokkels, mosselen en oesters) zijn erg rijk aan ijzer.
Vis & Bladgroente
Nog altijd leeft bij sommige mensen de veronderstelling dat je vis en bladgroente niet met elkaar dient te combineren. Reden om duidelijkheid te bieden. Dit advies is al een aantal jaren geleden aangepast na onderzoek van EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Het is dus prima om nitraatrijke groenten zoals spinazie, andijvie of sla te combineren met vis- of schaaldieren. Dat komt goed uit, want het is een heerlijke combinatie!
Vind hier recepten met Vis & Bladgroente
Visconsumptie voor jonge kinderen
Ook voor jonge kinderen is het belangrijk om iedere week voldoende vis te eten. Uit landelijk onderzoek in 2014/2016 bleek namelijk dat ongeveer de helft van jongere kinderen aan hun wekelijkse hoeveelheid fruit, groente en vis komt.
Het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) heeft hier een tabel voor ontwikkeld. In deze tabel staan voor drie verschillende leeftijdscategorieën de hoeveelheden groenten en fruit per dag aangegeven en de hoeveelheid vis per week. Deze tabel moet het inzichtelijk maken voor ouders om de aanbevolen richtlijnen aan te houden.
Uit het onderzoek van het CBS bleek dat jongere kinderen vaker voldoende fruit, groente en vis aten dan de leeftijdscategorieën 4 tot 9 jaar en 9 tot 12 jaar dat deden voor hen aanbevolen hoeveelheden. Maar dat in totaal de helft van alle leeftijdscategorieën niet de aanbevolen hoeveelheid fruit, groente en vis binnen kreeg.
© CBS
Bronnen en recent onderzoek:
De Gezondheidsraad heeft nieuw advies uitgebracht voor zwangere vrouwen en visconsumptie (juni 2021): In het kort: eet twee maal per week vis (waarvan eenmaal vette vis) en het slikken van supplementen is niet nodig. Het Voedingscentrum geeft dit advies weer.
Ook wordt permanent onderzoek gedaan naar gezondheidsvoordelen op verschillende terreinen, als :
- Hersenontwikkeling baby
- Dementie
- Hart en bloedvaten
Gerelateerde informatie:
Niet het Nederlands Visbureau stelt dat vis heel gezond is, maar veel onafhankelijke bronnen:
-
Nieuw onderzoek: Vegetariërs en pescotariërs minder hartaanvallen, maar vegetariërs vaker beroertes
- Hoe gezond is zure of zoute haring?
- Waarom is vis gezond?
- Meer vis eten gaat hersenschade door luchtvervuiling tegen
- Zijn visolie capsules net zo goed als vis?
- Mensen die vis eten hebben minder kans op hartziekten (Engelstalig)
- Vis heeft een positief effect op mentale gezondheid
- Mensen die vis eten vertonen minder symptomen van depressie
- Kinderen eten te weinig fruit, groente en vis
- 16 voedingsmiddelen die goed zijn voor je hart
- Gezonde voeding kan risico op oogziekte bijna halveren
- Vis brengt je later in de menopauze
- Combinatie omega 3/6 vetzuren even effectief als ADHD-medicatie
- Huib Stam, auteur div boeken verwijst naar nieuwe onderzoeken
- Franse onderzoekers koppelen goede hartgezondheid aan lager risico op dementie
- Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt
- Kinderen met astma hebben baat bij vette vis