De haven en de visafslag

Als het schip weer terug komt in de haven is de reis van de vis natuurlijk nog lang niet afgelopen. Want hoe komt de vis dan van het schip, op jouw bordje? In dit hoofdstuk vertellen we je wat er allemaal gebeurt in de haven en op de visafslag. De visafslag is de veiling waar de net gevangen vis wordt verkocht aan de mensen die hem weer verder gaan verwerken en verkopen.

Ben jij docent en wil je graag met de klas een visafslag bezoeken? Klik dan hier voor meer informatie.

visafslag

In de haven

Als een visser voldoende vis heeft gevangen, vaart het schip weer terug naar een haven. Nederland ligt aan de Noordzee en heeft daardoor veel havens. Elk schip heeft een eigen thuishaven. Dat is de haven waar het schip meestal naar terug vaart. Maar soms kunnen schepen ook naar een andere haven varen, als dat van tevoren zo is afgesproken.

Elke haven heeft zijn eigen letters en op de zijkant van het schip staan de letters van zijn thuishaven. Scheveningen heeft bijvoorbeeld de letters ‘SCH’ en Urk herken je aan ‘UK’. Elk vissersschip heeft ook nog een nummer achter die letters. Aan deze nummers kun je zien van wie het schip is.

schip

Als een schip binnenkomt in de haven meldt hij dit altijd van tevoren aan. Zo weten de havenmeesters welke schepen ze kunnen verwachten en zorgen ze dat er genoeg plek is. In de haven kunnen de boten dan aanmeren bij de laadstijgers van de visafslag.

De visafslag

Zoals we net al kort hebben uitgelegd, is de visafslag de plek waar de pas gevangen vis wordt verkocht. In Nederland hebben we een aantal actieve visafslagen. 

De vissers komen met hun schip naar de kade en dan wordt de vis van het schip naar koelruimtes in de afslag gebracht. Terwijl de vis op het schip al gesorteerd in kisten wordt opgeslagen, wordt dit op soorten en op maat nogmaals gedaan op de visafslag. De grote vissen worden namelijk voor meer geld verkocht dan de kleine.

Nadat de vis is gesorteerd en door een keurmeester gecontroleerd op kwaliteit, kunnen de kopers rondkijken en kiezen welke vis ze graag willen kopen. Dat gebeurt in de schouwruimte. Dat is een ouderwets woord; de handelaren ‘aanschouwen’ hier de vis. Als ze alles hebben gezien, gaan de visverkopers naar de veilingruimte. Hier worden alle vissen geveild. Dat betekent dat ze worden verkocht aan de visverkoper die er het meeste geld voor wil betalen.

Als alle visverkopers de vis hebben gekocht die ze willen hebben, wordt de vis vanuit de koelruimtes de vrachtwagen ingebracht. Dit zijn vaak speciale wagens die de vis gekoeld houden tot in de winkel. Sommige vis moet een heel stuk afleggen, misschien wel helemaal naar Maastricht! Daar hebben ze geen zee, maar wel viswinkels.

Op deze foto zie je hoe de visafslag eruit ziet:

visafslag urk