Onze Noordzee

Een groot deel van Nederland grenst aan de Noordzee en de Waddenzee. Niet zo gek dus, dat de zee op veel vlakken erg belangrijk is voor ons land. Wist je dat de Noordzee een randzee van de Atlantische Oceaan is en maar liefst 650.000 vierkante kilometer groot is? Dit zijn bijna 93.000 voetbalvelden! Je kunt je voorstellen dat daar heel veel vis in te vinden is en onze vissers zijn heel goed in het vinden van die vis. Toch lopen ook onze vissers de afgelopen jaren tegen problemen aan. In dit hoofdstuk vertellen we je meer over de Noordzee en welke problemen onze vissers ervaren.

Kotter op zee

Een ondiepe zee vol vis: een droom voor elke visser

De Noordzee is in vergelijking met andere wereldzeeën vrij ondiep. Op sommige plekken is het water minder dan 20 meter diep. Dat lijkt heel veel, maar voor een zee is dat zeker niet zo. De middellandse zee is bijvoorbeeld meer dan 5000 meter diep! Omdat de Noordzee zo ondiep is, kan het zonlicht goed in het water schijnen. Door dit zonlicht groeit er veel plankton in het water. Dit zijn hele kleine beestjes, die weer worden gegeten door veel vissen. Het zijn vooral kleine vissen die plankton eten, maar walvissen eten bijvoorbeeld ook graag plankton.

De kleinere vissen worden weer opgegeten door grotere roofvissen. Zo ontstaat een voedselketen van vissen in de Noordzee. Doordat er zoveel verschillende vissoorten te vinden zijn, is deze zee erg belangrijk voor vissers. In de Noordzee wordt onder andere schol, tong, schar, garnalen en griet gevangen.

Noordzeevis uit Nederland

Vis uit de Noordzee is een echt streekproduct. Dit betekent dat het een product is dat uit de buurt komt. De vis wordt door Nederlandse vissers gevangen en in Nederland aangeland en verwerkt. Dat betekent dat de vis maar een relatief korte weg hoeft af te leggen naar de vishandel. De vis uit de Noordzee die jij bij de viswinkel gaat kopen, is dus hartstikke lokaal en dat is weer goed voor het milieu.

Niet alleen in Nederland zijn we gek op Noordzeevis. Wist je dat een heel groot deel van onze vangst aan het buitenland wordt verkocht? In Italië zijn ze bijvoorbeeld dol op onze schol en in Duitsland op haring. In Frankrijk eten mensen heel graag schaal- en schelpdieren, Fruits de Mer heet dat daar: zeevruchten in het Nederlands. Ook deze leven volop voor de Nederlandse kust.

Schepen in haven

Vissen op een postzegel

Helaas gaat de visserij niet altijd van een leien dakje. De afgelopen jaren kamp en onze vissers met een groot probleem: er blijft steeds minder ruimte in de Noordzee over waar ze mogen vissen. Waarom mogen ze dan niet meer overal vissen? Hier zijn drie belangrijke redenen voor:

-          De Brexit: als het Verenigd Koninkrijk weg gaat uit Europa, verliezen wij de helft van onze viswateren aan de Britten. Daar mogen Nederlandse vissers dan niet meer zomaar vissen.

-          Windmolens: er worden steeds meer grote windmolenparken in de zee gezet, om zo groene energie op te wekken. Een groot nadeel hiervan is dat in deze gebieden niet meer gevist kan worden. De windmolenparken beslaan zo’n 25% van de viswateren.

-          35% van de Noordzeewateren worden aangewezen als beschermde natuurgebieden. Dit betekent dat er ook in deze wateren niet meer gevist mag worden.

Natuurlijk zijn dit allemaal belangrijke dingen, maar het wordt voor de vissers wel erg lastig om zo genoeg vis binnen te halen om een goede boterham mee te verdienen. Gelukkig heeft Nederland hele stoere vissers, die altijd hard werken en blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden.

Niet alleen visserij

Het zijn dus niet alleen de vissers die de Noordzee graag gebruiken. Er gebeuren nog heel veel andere dingen. Denk bijvoorbeeld aan de scheepvaart, het winnen van zand en grind voor het bouwen van huizen en boren naar gas. Als je wel eens op het strand komt, heb je misschien in de verte weleens gigantische schepen zien liggen. Deze schepen wachten tot ze de haven van Rotterdam in mogen. Zij hebben allerlei goederen aan boord, auto’s of kleding bijvoorbeeld.

Recreatie

De Noordzee is ook een perfecte plek voor veel sporten of juist om te ontspannen. Mensen komen hier voor hun plezier naar toe, wat recreatie wordt genoemd. Je ziet bijvoorbeeld veel mensen surfen, kitesurfen of zeilen. Maar het is ook een heerlijke plek om verkoeling te zoeken op een warme zomerdag.

Badplaatsen

Ongeveer 200 jaar geleden werden de eerste mensen uit de stad uitgenodigd om een lekkere, frisse duik te nemen in de zee. Dit beviel zo goed, dat het al snel populair werd. Mensen trokken massaal voor dagjes uit naar het strand. Zo zijn badplaatsen ontstaan in Nederland. Voorbeelden van Nederlandse badplaatsen zijn de Waddeneilanden, Scheveningen, Katwijk, Noordwijk en Zandvoort. Natuurlijk kun je in al deze badplaatsen ook een lekker visje eten.