Vis in de klas

Weet wat je eet en kiezen voor een bewuste lifestyle is belangrijk. Natuurlijk niet alleen voor volwassenen, maar zeker ook voor opgroeiende kinderen. Het is daarom belangrijk dat zij van jongs af aan in aanraking komen met gezonde voeding, waar vis als vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Het Nederlands Visbureau biedt, al dan niet in samenwerking met derden, materialen om spelenderwijs meer over vis en de vissector te weten te komen.

Zo zijn er websites met leuke spelletjes, boekjes met weetjes en raadsels over vis en kleurplaten voor de allerkleinsten. Jong geleerd is oud gedaan, dus laat jouw leerlingen vandaag nog kennismaken met vis als onderdeel van een gezond voedingspatroon!

Een school vol vis

Het Nederlands Visbureau heeft een nieuwe voorlichtingscampagne ontwikkeld, gericht op de leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs om de kennis bij deze doelgroep te vergroten op het gebied van vis. Voor dit lespakket is een educatieve videofilm gemaakt met daarbij een bijpassend opdrachtenboekje en antwoordenblad. 

Geïnteresseerd in het lespakket?

Meer informatie

 

Viskids.nl

Over vis en de vissector valt heel erg veel te vertellen. Een perfect onderwerp voor een spreekbeurt of werkstuk dus! Vertel jouw juf of meester en klasgenoten alles over onze Noordzee, de vissers, de schepen en de verschillende vistechnieken. Op deze pagina nemen we jou in negen hoofdstukken mee op visreis. Aan het einde kun je de enige echte visquiz doen om jouw kennis te testen.

Heel veel plezier en succes!

Ga naar Viskids

 

Neem met de klas een kijkje op de visafslag!

Niets is leuker dan in de praktijk zien hoe de verse vis die net binnen is, wordt gekeurd en gesorteerd. Nederland telt dertien actieve visafslagen, waarvan er een aantal rondleidingen aanbiedt. Dit is een heel leuk, maar vooral ook heel leerzaam uitje voor kinderen.

Lees hier meer over de afslagen en de rondleidingen. 

Meer informatie

 

Lesmaterialen 

Wij zien steeds vaker dat kinderen niet weten waar hun eten vandaan komt. Hoe ziet een verse vis eruit? En wat gebeurt er allemaal op een vissersschip? Wij vinden het heel belangrijk deze kennis met de toekomstige generatie te delen. Er is een aantal lesprogramma’s ontwikkeld speciaal voor basisscholen die hun leerlingen meer willen leren over vis en de vissector.

Niet alleen heel leerzaam, maar vooral ook heel leuk!

 

Bekijk het lesmateriaal

Ga met de klas aan de slag iets moois te maken! 

Spelenderwijs leren we het meest. Het is daarom niet alleen belangrijk veel over gezonde voeding te vertellen, maar laat de kinderen er zelf ook mee aan de slag gaan! Op deze pagina vind je de mooiste kleurplaten en sjablonen waarmee de kids hun eigen kunstwerken in elkaar kunnen zetten. 

 

Bekijk de kleurplaten

Het Monsterboekje

Voor kinderen in de bovenbouw van het lager onderwijs (van 7-11 jaar) is het 'Monsterboekje' gemaakt. Voor in de klas, op de BSO of gewoon thuis. Dit boekje staat boordevol informatie over vis en de vissector, raadseltjes en plaatjes.

Ook ondernemers uit de vissector die een groep kinderen ontvangen, kunnen dit boekje gebruiken voor een interactief programma.

 

Bestel in de webshop

Noordzee boekje

'De Noordzee' is ontwikkeld om leerlingen uit het voortgezet onderwijs een kijkje te laten nemen in de wereld van de visserij. Het geeft ook inzicht in de verschillende carrièremogelijkheden in de vissector.

Verder krijg je antwoord op vragen als: Hoe gaat het met de vissen in de Noordzee? Hoe schoon is die Noordzee? Wie werken er allemaal op zee? Wat is duurzaam vissen? Welke vissen uit de Noordzee eten wij? En nog veel meer.
 

Bestel in de webshop

De proefkeuken: Haring

In opdracht van de Nederlandse haringhandelaren wordt de haring in het noordelijk deel van de Noordzee gevangen. De proefkeuken ging op expeditie naar Scandinavië om de zilte waarheid van de 'Hollandse Nieuwe' te ontdekken.

'Hollandse Nieuwe' dankt zijn naam namelijk niet aan zijn herkomst, maar aan het specifieke Hollanse procedé dat de haring ondergaat: kaken, pekelen en de gecontroleerde rijping.
 

Bekijk de aflevering