Pijlinktvis als streekproduct in de schijnwerpers

Vorige week organiseerde het Nederlands Visbureau een persmiddag met in de hoofdrol: de pijlinktvis. Deze voor januari gekozen ‘Vis van de Maand’ zorgde voor veel belangstelling.
Pijlinktvis als streekproduct in de schijnwerpers

De pijlinktvis is veelal bekend als calamari uit de Zuid-Europese landen. Bij weinig mensen is bekend, dat pijlinktvis vandaag de dag in steeds grotere hoeveelheden door onze Nederlandse vissersvloot wordt gevangen en in zekere zin een ‘streekproduct uit de Noordzee’ mag worden genoemd. Voor de visserij, in het bijzonder de Flyshoot visserij, maakt de vangst van pijlinktvis een steeds belangrijker deel uit van de wekelijke aanlandingen op de afslagen, waarvan het merendeel vervolgens wordt geëxporteerd naar Zuid-Europa.

Door de flyshoot methode raakt de vangst minder tot helemaal niet beschadigd wat de kwaliteit ten goede komt. Hierdoor is de Nederlands gevangen pijlinktvis van zeer goede kwaliteit en daarom een gewild exportproduct. De meeste Nederlanders zijn in het algemeen niet bekend met dit dier als verse vangst uit de eigen Noordzee en weten vervolgens nauwelijks hoe ze dit als gerecht zouden kunnen bereiden.

Reden genoeg om in januari een persmiddag te organiseren en dit weekdier te promoten.

De persmiddag

Het Nederlands Visbureau ontving culinaire journalisten en foodbloggers in IJmuiden om hen te informeren en inspireren. Het programma begon met een uitleg over de visserij en de flyshoot vistechniek door visserman Wim Mellissant. Vervolgens gaf vakdocent Nico Waasdorp uitleg over inktvissen, die afsloot met een demonstratie pijlinktvis schoonmaken. Daarna volgde een proeverij van pijlinktvissen op verschillende manieren bereid.

Vis van de Maand

Het Nederlands Visbureau geeft ieder jaar een nieuwe ‘Vis van de Maand’ kalender uit. Een kalender welke in gezamenlijk overleg tussen de vissector en vissers is opgesteld, waarbij rekening is gehouden met aanvoer, beschikbaarheid en kwaliteit. Natuurlijk komen de oude bekende schol, haring en kabeljauw erin terug, maar er is ook een rol weggelegd voor de mul, rog en natuurlijk de pijlinktvis. Allemaal vissoorten die in onze eigen Noordzee voorkomen en best wat meer aandacht als echt Nederlands streekproduct verdienen.Geïnteresseerd in deze kalender? Zie de webshop van het Nederlands Visbureau.

Benieuwd wat de genodigden na deze persmiddag over de pijlinktvis hebben gepubliceerd?
Lees dan hier wat Andrea van anniepannie.nl, Gereon van gereonskeukenthuis.nl of Francine van heerlijkehappen.nl erover hebben geschreven en welke recepten zij hebben bedacht.