Duurzame vis(ie) voor de toekomst

Als onderdeel van het Europees Erasmus+ programma Aim2Sustain, heeft het ROC Mondriaan het Nederlands Visbureau benaderd voor een presentatie over duurzame visserij en de rol van (Noordzee)vis. Dit ter gelegenheid van een werkbezoek van een divers internationaal gezelschap van projectpartners, waaronder scholen uit Litouwen, Polen, Bulgarije, Spanje, Portugal en Griekenland. Het programma van Aim2Sustain heeft als doel richtlijnen en een digitaal leerplatform te ontwikkelen voor een duurzame, toekomstbestendige horecasector.
super food

Van 15 tot en met 18 april verzamelden internationale partners zich in Den Haag voor dit programma. Op de openingsdag organiseerde ROC Mondriaan een educatiediner bij Invitez, waarbij de eigen studenten het diner bereidden en serveerden aan de aanwezige gasten.

Het Visbureau schakelde vanuit zijn nieuwe hoofdtaak als projectenbureau Patrick Bruinink van de PFA in om tijdens dit diner een presentatie te geven over de pelagische sector en hun duurzame visserij-activiteiten. Bruinink vertelde hierin meer over de essentiële rol die pelagische vis kan spelen in het voeden van 9 tot 11 miljard mensen in 2050: 'Met vijf miljoen gezonde en betaalbare maaltijden per dag in Afrika leveren PFA-leden al een enorme bijdrage aan de wereldwijde voedselzekerheid. Met de stijgende wereldbevolking wordt de vraag naar duurzaam en gezond voedsel alleen maar groter. Iconische Nederlandse vissoorten zoals haring en makreel hebben alle eigenschappen het voedsel van de toekomst te zijn: de grote volumes om mensen te kunnen voeden, de vele gezondheidsvoordelen en met per kilo product de laagste CO2-voetafdruk van alle vormen van dierlijke eiwitproductie. Hier zouden we ons ook in Nederland en Europa meer bewust van moeten zijn.'

Waarnemend directeur van het Visbureau Remke Nehrstede is blij met de aandacht voor gezonde vis en het duurzame karakter van de Nederlandse visserijsector: 'Het Nederlands Visbureau draait op volle toeren in de nieuwe rol sinds 1 januari. We hebben al mooie projecten mogen organiseren, zoals bijvoorbeeld de visserijexpositie in het Europees Parlement. Ook volgende week, op de Seafood Expo Global in Barcelona, staan we weer klaar om met 18 deelnemers in het Holland Paviljoen het verhaal van de Nederlandse visindustrie internationaal aandacht te geven.'