Maatregelen viswinkels vanwege coronavirus

Gepubliceerd: 16 maart 2020

Nu de landelijke aanpak van het coronavirus een volgend stadium in is gegaan, ontkomt ook de visdetailhandel niet aan het nemen van ingrijpende maatregelen.
Maatregelen viswinkels vanwege coronavirus

Namens de belangenvereniging voor visspecialisten informeren we u als volgt.

Het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) stelt: 

‘Vanzelfsprekend stellen we binnen onze sector het belang van de volksgezondheid in ons land voorop. 
Het VNV-bestuur heeft de visie dat viswinkels, visverkoopwagens en viskramen gewoon open kunnen blijven omdat zij onderdeel uitmaken van de voedselketen in ons land. Wel worden ondernemers geadviseerd om de volgende maatregelen te treffen:

  • Sluit alle gelegenheid tot directe consumptie in en rond uw winkel, wagen of kraam. Bied klanten uitsluitend de mogelijkheid om producten mee naar huis te nemen.
  • Stimuleer uw klanten om contactloos te betalen. Kan dat niet? Laat klanten het geld dan op de toonbank leggen i.p.v. rechtstreeks in de hand van de verkoper.
  • Zorg voor voldoende afstand tussen klanten en personeel. Maximeer het aantal klanten in winkels om te voorkomen dat klanten binnen 1,5 meter van elkaar moeten staan.
  • Hang een lijst met maatregelen die u treft goed zichtbaar voor uw klanten op. VNV heeft een kant-en-klaar document voor u beschikbaar. Vraag ernaar bij de VNV.

Sommige gemeentes gelasten markten af. Dit heeft logischerwijs grote impact op de ambulante visspecialisten die normaliter op deze markten actief zijn. VNV onderhoudt nauwe contacten met de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) over de ontwikkelingen op de markt. Wordt u geconfronteerd met een afgelasting van de markt waarop u staat? Meld dit dan bij de CVAH.
Wij kunnen ons voorstellen dat u in deze hectische tijden soms op zoek bent naar het juiste loket voor uw vraag. Onderstaand leggen we uit wie u voor welk vraagstuk kunt benaderen:

  • Uw administrateur – voor het aanvragen van deeltijd WW
  • VNV Zorgportaal – voor het melden van ziek personeel op de verzuimverzekering
  • CVAH – voor de afgelasting van markten
  • Gemeente – voor de interpretatie van regels op lokaal niveau
  • VNV – voor alle overige vragen  085 – 0778140 of info@visspecialisten.nl

Het bestuur van VNV wenst iedereen die getroffen wordt door het virus en/of door de maatregelen ontzettend veel sterkte toe.’
De bestuurders proberen alle vragen die op hen afkomen zo snel en zorgvuldig mogelijk beantwoorden.