Hollandse Nieuwe weer in het land

Dinsdag 11 juni 2019, Scheveningen – Vanmiddag is op de Visafslag van Scheveningen het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild voor 95.500 euro. De opbrengst van de veiling van het eerste haringvaatje, bij elkaar gebracht door tientallen bieders, is dit jaar geschonken aan Stichting Mag Ik Dan Bij Jou. Door het uitbrengen van het laatste bod is Makro de trotse eigenaar van het eerste vaatje met de vangst van 2019. Vanaf morgen, woensdag 12 juni, is de Hollandse Nieuwe weer in het land verkrijgbaar.
Veiling Hollandse Nieuwe 2019

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild voor 95.500 euro ©Goffe Struiksma

De start van het haringseizoen wordt traditioneel ingeleid door de veiling van het eerste vaatje, jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Visbureau. Voorafgaand aan de veiling gaf een vakkundige jury hun oordeel over de inhoud van het eerste vaatje van 2019: Het is opnieuw een mooie, volvette haring! Tijdens de veiling werd er dan ook fanatiek geboden om het felbegeerde vaatje te bemachtigen. Met een laatste bod voordat de veilingmeester afhamerde werd Makro winnaar van het haringvaatje. Jan van de Werken, Category Manager Vis van Makro: "Ik geloof dat ik mijn t-shirt en mijn broek kan uitwringen, want het was zenuwslopend."

Prachtige opbrengst voor het goede doel
Claudia de Breij, beschermvrouwe van de Stichting Mag Ik Dan Bij Jou en presentatrice van het veilingevenement, kijkt terug op een zeer geslaagde middag: “Het is zo geweldig dat we deze opbrengst kunnen besteden aan gezinnen die het zwaarste mee moeten maken wat er is: als je kind levensbedreigend ziek is, zijn wij er. De Stichting Mag Ik Dan Bij Jou is er voor deze vaders en moeders, omdat je soms ergens terecht moet als het nergens anders kan. Wanneer je kind met kanker te maken krijgt, kan het Prinses Maxima Centrum in Utrecht gelukkig de beste medische zorg bieden, maar er zijn meer zorgen. Je kunt minder werken. Je hebt meer oppas nodig voor eventueel andere kinderen. Je hebt reiskosten, overnachtingen, allerlei andere kosten die je verzekering vaak niet dekt maar die je wel serieus in de problemen kunnen brengen. Mag Ik Dan Bij Jou heeft, in samenwerking met de Vereniging van Ouders van Kinderen met Kanker (VOKK), een heel goed beeld van waar de gaten vallen. Daar kunnen we, dankzij deze opbrengst, heel veel zorgen verhelpen van de mensen die dit het hardste nodig hebben!”, aldus Claudia.

Vangst 2019
Een deskundig keurpanel, bestaande uit haringdeskundigen Arie Kuijt en Anneke Ouwehand-Heemskerk en chef-kok Erik Tas van Bij Erik uit Leidschendam, gaven hun oordeel over de haring: de vangst van 2019 is een gezonde, vette haring! Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau: ‘Het is elk jaar weer een spannende wedloop voor de haringvissers en Nederlandse haringgroothandelaren om tijdig de vangst van goede kwaliteit aan land te krijgen, te kunnen kopen en verwerken en om op tijd alle vishandels in Nederland te kunnen beleveren. Men blijft immers afhankelijk van de natuur die moet meewerken voor de kwaliteit en het blijft een kwestie van wilde jacht. De maatjesharing komt dezer weken per schip de haven van Noorwegen, Denemarken en Schotland binnen en wordt daar verwerkt voor de Nederlandse handel.  Ook dit jaar is de uitdaging aangegaan om man en macht voor de eerste verkoopdag woensdag 12 juni voldoende Hollandse Nieuwe beschikbaar te hebben om het seizoen te kunnen starten. En dat is weer gelukt. We kunnen starten met vette, malse haring. Overigens wordt het overgrote deel van de vangst 2019 nog de komende weken tot ongeveer half juli aangevoerd.

Eerste Haringpartij
Na afloop van de veiling kon men de Hollandse Nieuwe proeven tijdens de Eerste Haringpartij van Nederland. Naast het traditionele haringhappen vanaf de staart presenteerde chef-kok Erik Tas van Bij Erik uit Leidschendam de gasten een aantal heerlijke haringamuses. Daarnaast kon men genieten van smaakcombinaties die onlosmakelijk met haring verbonden zijn: tafelzuren van Kesbeke, Rutte Koornwyn en speciale biersoorten van de Nederlandse Brouwers.

Paradepaardje
De ‘Hollandse Nieuwe’ draagt het EU-predicaat ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ en mag uitsluitend worden gebruikt voor haring die in de periode van mei van het lopende kalenderjaar wordt gevangen en vanaf de startdatum in datzelfde kalenderjaar tot en met 30 september onder die benaming wordt verkocht. Na deze periode mag alleen nog de naam ‘Hollandse maatjesharing’ worden gevoerd.

Niet alleen in Nederland is de haring in trek, jaarlijks vinden veel maatjesharingen ook hun weg naar Duitse en Belgische consumenten. Van het jaarlijkse haringquotum (nu bijna 400.000 ton) wordt een klein deel, zo’n 25.000 ton gevangen die uitermate geschikt is om te worden verwerkt tot Hollandse Nieuwe.

Voor meer informatie: www.visrecepten.nl/hollandsenieuwe