Persberichten

Op deze pagina treft u zowel recente als gearchiveerde persberichten.

2021/januari: hollandse nieuwe 2021 

veiling eerste vaatje op 15 juni

Op dinsdag 15 juni organiseert het Nederlands Visbureau de viering van de komst van de Hollandse Nieuwe, vangst 2021. De traditionele veiling van het eerste vaatje haring zal op deze datum worden georganiseerd, waarvan de opbrengst aan de Stichting Ambulance Wens wordt geschonken. Daags erna, vanaf woensdag 16 juni, zal de Hollandse Nieuwe weer overal te koop zijn.

Download het hele persbericht:

2018/september: De Noordzee in de klas

Om jongeren een kijkje te geven in de wereld van de visserij is het lesboekje ‘De Noordzee, bron van voedsel, banen, plezier’ verschenen. Tieners tussen 10-14 jaar krijgen antwoorden op vragen  als ‘Hoe gaat het met de vissen in de Noordzee? Hoe schoon is de Noordzee? Wie werken er allemaal op Zee? Welke vissen uit deze zee eten wij?’ En nog veel meer. 

Bestel in de webshop: De Noordzee in de klas

Download het hele persbericht:

Nieuwe trend: Hollandse Nieuwe Stijl

Onlangs is het haringseizoen van start gegaan. Traditioneel wordt de Hollandse Nieuwe flink gehapt aan de kar. Dit jaar lijkt een nieuwe trend te ontstaan: Hollandse Nieuwe als ingrediënt verwerkt in gerechten, ook wel de Hollandse Nieuwe Stijl genoemd.

Hollandse Nieuwe wordt steeds populairder onder millennials (mensen geboren tussen 1980 en 2000). Met zijn goede voedingstoffen sluit haring immers aan op hun streven naar een gezonde levensstijl en heeft de haring een duidelijke oorsprong. Bovendien staan millennials meer open voor nieuwe ervaringen dan eerdere generaties en experimenteren zij er graag op los.

Download het hele persbericht:

 

2018/ Juni: Eerste vaatje Hollandse Nieuwe brengt € 78.000,- op

Vandaag is het eerste vaatje Hollandse Nieuwe traditioneel geveild als aftrap van het nieuwe haringseizoen. Samen met tientallen bieders wordt een mooie opbrengst van € 78.000,- bijeengebracht voor het goede doel van dit jaar: Hulphond Nederland. Het laatste bod werd gedaan door Makro en is daarmee de koper van het felbegeerde vaatje. Vanaf morgen, 13 juni, is de Hollandse Nieuwe overal in het land te koop.

Download het hele persbericht:

 

2018/ maart: Persbericht Gezamenlijke opinie vissector omtrent vissenwelzijn

Duurzaamheid en een verantwoorde bedrijfsvoering heeft continue de aandacht van de vissector. Vissenwelzijn is hierin al enige jaren een aandachtspunt van de verschillende organisaties binnen deze sector. Echter, waar wetenschappelijk onderzoek t.b.v. duurzaam beheer van vispopulaties al vele decennia oud is, staat wetenschappelijk onderzoek naar het welzijn van vissen nog in de kinderschoenen. Dat maakt vissenwelzijn op dit moment een ingewikkeld -en ook vaak emotioneel- onderwerp. Desondanks worden in onder andere de Commissie Duurzaamheid van de Visfederatie en in de Europese Aquacultuur Adviesraad (AAC) de ontwikkelingen in de wetenschap en in het maatschappelijk debat nauwgezet gevolgd.

Download het volledige persbericht:

2018/ januari: Gitzwarte uitkomst voor pulsvisserij

Dinsdag 16 januari stemde een meerderheid van de 750 Europarlementariërs in Straatsburg voor een totaalverbod van het pulstuig in Europa. “Een dramatische uitkomst”, aldus Durk van Tuinen  die met vertegenwoordigers van de Nederlandse Vissersbond, VisNed en de Visserijgemeenten aanwezig was bij de cruciale stemming in Frankrijk. “Deze uitkomst heeft grote gevolgen voor vele familiebedrijven in de visserijsector”, aldus Pim Visser van VisNed.

Download het volledige persbericht:

2017/ 12 december: Garnalensector krijgt MSC-keurmerk voor duurzame visserij

Op dinsdag 12 december kreeg de Duitse, Deense en Nederlandse garnalensector het MSC-keurmerk uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de Landbouw- en Visserijraad in Brussel in aanwezigheid van Camiel Derichs, Europees Directeur bij MSC. Namens Nederland ontving Kees van Beveren, voorzitter van de Coöperatieve Visserij Organisatie, het MSC-keurmerk. “Wij zijn ontzettend trots dat de visserij op de Noordzee garnaal nu ook wordt bestempeld met het duurzame MSC-keurmerk”, vertelde Van Beveren namens de Nederlandse garnalenvissers tijdens de bijeenkomst.

Download het  persbericht:

Archief Persberichten

2017/ 13 juni: Eerste vaatje Hollandse Nieuwe brengt €65.000,- op

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is vanmiddag tijdens de traditionele veiling voor €65.000,- verkocht. Heeren van de Vis bracht het laatste bod uit en wist daarmee het vaatje te bemachtigen. Samen met tientallen andere bieders werd het mooie totaalbedrag bijeengebracht voor het goede doel. Vanaf morgen, 14 juni, is de Hollandse Nieuwe overal in het land te koop. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan Make-A-Wish Nederland.

Download het persbericht:

2016/september: Marijke bakt de scholletjes weer bruin

In het kader van de ‘maand van de schol’ treedt Marijke Helwegen weer op als vis-ambassadrice. Marijke zet zich al een aantal jaar in voor de vispromotie, in het bijzonder voor de schol. “Schol is een ondergewaardeerde vis, die we veel vaker zouden moeten eten. Twee keer per week vis eten is immers goed voor je gezondheid’, aldus Helwegen. In september is de kwaliteit van deze oer-Hollandse vis op zijn best.

Download het persbericht:

2015/ 5 november: reactie op vernieuwd advies Gezondheidsraad

De Nederlandse vissector zou het toejuichen wanneer de consument het nieuwe voedingsadvies van de Gezondheidsraad direct zou opvolgen. Dat zou betekenen dat de visconsumptie in Nederland minstens wordt verdubbeld. Dit stelt de Nederlandse vissector in reactie op de nieuwe richtlijnen voor goede voeding die de Gezondheidsraad heeft gepubliceerd. Daarin wordt gemeld dat één keer per week (vette) vis eten goed is voor de gezondheid. (In de richtlijn 2005 was dit nog twee maal per week). Op dit moment eten we in Nederland namelijk gemiddeld één keer in de drie weken vis.

Download het persbericht: