Nieuwjaarsbijeenkomst Nederlands Visbureau

Scheveningen, donderdag 12 januari 2023

Afgelopen dinsdag was het zover; na een aantal woelige jaren kon er weer een Nieuwjaarsbijeenkomst van het Nederlands Visbureau plaatsvinden. In Kasteel de Wittenburg te Wassenaar kwamen sectorgenoten samen om terug te blikken op de afgelopen periode en vooruit te kijken.
nieuwjaarsgroet

Samenkomen na roerige corona-jaren had nog nooit zo’n waardevolle betekenis als in deze tijd waarbij in de visketen geen sprake is van ‘terug naar normaal’. Diek Parlevliet, voorzitter van het Nederland Visbureau, betrok dan ook de hele keten in zijn speech. De CEO van Parlevliet & Van der Plas kon zich geen jaren herinneren waarin zoveel tegelijkertijd aan de had was. Naast de ‘lot of shit’ die de Brexit veroorzaakt, memoreerde hij aan de teloorgang van de boomkorvisserij, die steun hard nodig heeft.

Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau, liet in haar speech weten trots te zijn op de creativiteit van de Visbureau waardoor geplande activiteiten die door corona ‘on hold’ werden gezet, op een andere manier toch doorgang konden vinden. Zo werd in 2020 het eerste vaatje overhandigd aan de IC-medewerkers in de personen van Ernst Kuipers en Diederik Gommers en in 2021 aan de GGD-medewerkers wat in beide jaren veel publiciteit opleverde. Afgelopen jaar vond weer een zeer succesvolle Seafood Expo Global plaats met een groot Holland Paviljoen. Niet meer in Brussel, maar in Barcelona. De veiling eerste vaatje kon weer gewoon worden georganiseerd in de afslag op Scheveningen. Leewis kaartte ook nog de EU-steun aan waardoor het Visbureau een aantal grotere promotiecampagnes heeft kunnen realiseren. Dit is hoogstwaarschijnlijk geen toekomstmuziek meer. Gezien de kritiek van enkele politieke partijen, zal in de toekomst elke vorm van subsidie voor vis (en vlees) worden vermeden.

Voordat de borrel van start ging, werd met alle gasten het glas geheven op een gezegend, gezond en vreedzaam nieuw jaar!

Na afloop kregen de aanwezigen bij vertrek een beknopt jaarverslag in de vorm van een notitieboekje mee. Het boekje bevat naast een terugblik over het afgelopen jaar als vooruitblik een flink aantal lege bladzijden die bestemd zijn om mooie nieuwe initiatieven voor 2023 in te noteren.

Bekijk het digitale jaarverslag hier!