Eerste vaatje Hollandse Nieuwe 2021, de helden van de Noordzee gaan naar de helden van de GGD

Dinsdag 25 mei 2021 

Op dinsdag 15 juni organiseert het Nederlands Visbureau de viering van de komst van de Hollandse Nieuwe, vangst 2021. Dit jaar zal het eerste vaatje haring als waardering voor de vaccinatiemedewerkers van alle GGD’en worden overhandigd aan André Rouvoet, voorzitter GGD GHOR Nederland en zijn directe collega’s. Daags erna, vanaf woensdag 16 juni, zal de Hollandse Nieuwe weer voor iedereen en overal te koop zijn.
Hollandse Nieuwe 2021

De eerste Hollandse Nieuwe wordt dit jaar - het tweede jaar van de coronacrisis - aangeboden aan de mensen die zorgen voor de vaccinatie van de mensen in ons land. Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau: “Na lang te hebben uitgezien naar de komst van een vaccin zijn de GGD-medewerkers de laatste maanden volop in touw om iedereen te vaccineren. Op de vraag ‘Wie zou dit jaar het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gegund zijn?’, zijn de medewerkers van de GGD een logische keuze als vervolg op deIC-medewerkers van vorig jaar. Dankzij hun inzet mogen we er hopelijk op vertrouwen dat alle Nederlanders zich binnen korte tijd een Hollandse Nieuwe zullen voelen.”

Na de officiële overhandiging zal de (o)mega gezonde haring worden gepresenteerd aan de aanwezige vaccinatiemedewerkers die dagelijks hard werken om mensen gezond te maken. Ook voor de mensen die zich op dat moment komen vaccineren, zal de eerste vangst van 2021 beschikbaar zijn.  Naast de aanbieding op een locatie in de regio Haaglanden zal het Nederlands Visbureau eveneens acte de préseance geven met de Hollandse Nieuwe bij enkele andere GGD-vaccinatielocaties in het land.

De traditionele veiling van het eerste vaatje haring, waarmee het seizoen van de ‘Hollandse Nieuwe’ officieel wordt ingeluid, is voor de tweede keer op rij onverhoopt vervallen. De opbrengst van de veiling was beoogd te gaan naar Stichting Ambulance Wens. Dit goede doel blijft van kracht voor de eerstvolgende gelegenheid.  

In 2020 is het eerste vaatje Hollandse Nieuwe aangeboden aan vele helden van de IC-zorg, namens wie Kuipers en Gommers het eerste vaatje symbolisch in ontvangst namen in het Erasmus MC.