Hollandse Nieuwe Stijl recept
Salade met haring, gegrilde bieten en amandelen
Dit heb je nodig
4 verse haringen • 50 gr blanke amandelen • 1 prei • 1 dl milde olijfolie • klontje roomboter • 125 gr crème fraîche • zest of rasp van 1 citroen, plus de helft van het sap • 2 gekookte bieten • 40 gr veldsla
Zo maak je het
Rooster de amandelen in een droge koekenpan iets bruin. Snijd het groen van de prei en was dit goed. Voeg het preigroen samen met de olijfolie in een blender en maal dit fijn. Laat het eventjes staan en zeef daarna de olie door een fijne zeef. Snijd het wit van de prei in ringetjes en stoof gaar in de roomboter. Meng de crème fraîche met de citroenzest en het sap van de halve citroen. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de bieten in partjes en verwarm een grillpan op hoog vuur. Sprenkel wat olijfolie, zout en peper op de bietjes en gril ze kort totdat er een grillstreep ontstaat. Snijd de haring in schuine plakjes van ongeveer 2 cm. Verdeel de veldsla over de borden. Verdeel er de bietjes, gesmoorde prei en haring over. Maak het gerecht af met de citroencrème, geroosterde amandelen en de prei-olie.