Hollandse Nieuwe Stijl recept

oooh la la herring
Hollandse Nieuwe Stijl met Miljuschka
Oooh La La Herring

makkelijke haringquiche

 

Dit heb je nodig
2 haringen  ½ rode ui, gesnipperd  1 rol bladerdeeg of 3-4 plakjes bladerdeeg  100 gr spinazie  75 g doperwten  2 el gehakte dille  ½ citroen, sap  4 eieren  25 g ricotta  peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet een kleine ovenschaal (ongeveer 15 x 15 cm) in met wat boter en bekleed met bakpapier. Verdeel hierin het bladerdeeg langs de randen en bodem en haal het overtollige bladerdeeg weg. Gebruik je vierkante plakjes zorg dan dat de naden goed dicht zijn. Prik de bodem in met een vork en bak deze blind (zie tip) voor ongeveer 15 minuten. Haal uit de oven en zet even apart. Verhit een koekenpan en bak hierin de rode ui in wat olie tot deze glazig is. Voeg de spinazie toe en bak deze tot het geslonken is. Maak de vulling door de eieren los te kloppen met de ricotta en het citroensap. Haal de haring uit elkaar en snijd in kleine stukjes. Let op met toevoegen van extra zout, want de haringen zijn zelf al vrij zout dus er is niet veel extra nodig. Voeg de doperwten, dille, spinazie en ui-mengsel en haringstukjes toe aan het eimengsel en giet dit in de vorm. Zet het geheel in de oven voor ongeveer 20-25 minuten of tot het stevig is geworden.

Tip voor blind bakken:
Het blind bakken van de bodem zorgt ervoor dat het bladerdeeg al gegaard is voor je de natte vulling erin doet. Om dit te doen, verfrommel je een stuk bakpapier, haal dit weer uit elkaar en leg dit op het bladerdeeg. Vul dit met iets zwaars. Je kunt bakbonen gebruiken maar gedroogde rijst of gedroogde peulvruchten werkt ook prima. Verdeel die goed over de bodem en langs de zijkanten en zet het geheel zo in de oven. Na het blind bakken, verwijder je het bakpapier en de bonen. Deze kun je een volgende keer precies zo gebruiken, dus niet weggooien.