De viswinkel
We zijn aangekomen bij de laatste stappen van de visreis: de viswinkel en jouw bordje thuis. Grote kans dat jouw ouders wel eens een vis, een portie kibbeling of een lekkerbek halen bij de viswinkel. Nu weet jij waar deze vis allemaal langsgekomen is voordat hij daar terecht is gekomen! In dit hoofdstuk vertellen we je over de viswinkel en waarom vis eten eigenlijk zo goed voor je is.
De viswinkel
Viswinkels zijn er in veel verschillende soorten en maten. Je hebt hele grote winkels, maar ook de viskraam op de markt en kleine vishandels. In de meeste gevallen kun je twee dingen doen: een mooie vis uitkiezen voor thuis of ter plekke wat lekkers eten. Bijna iedere viswinkel maakt lekkere broodjes, kibbeling en lekkerbekken om meteen op te eten!
Supermarkt
In de meeste supermarkten kun je verschillende soorten vis kopen. De soorten die je vers kunt kopen zijn meestal kabeljauw, makreel, schol, garnalen en zalm. Ingevroren zijn vooral schol, kabeljauw, zalm, tilapia en pangasius erg populair. Daarnaast kun je in de supermarkt veel speciaal verwerkte vis kopen. Bijvoorbeeld vis die al gemarineerd is, vis met een paneerlaagje of op een andere manier voorbereid. Deze visjes hoef je alleen nog maar in de pan of oven te doen. Ook vis in blik zie je veel terug in de supermarkt. Een vis die veel in blik verkocht wordt is bijvoorbeeld tonijn.
Vis eten is gezond
Wist je dat vis heel erg goed voor je is? Het is namelijk een echt vitaminebommetje. Zo zitten in vis bijvoorbeeld heel veel eiwitten, mineralen, vitamines en gezonde vetten. De eiwitten gebruikt je lichaam om sterke spieren op te bouwen. De vitamines en mineralen zijn belangrijk voor gezond bloed en sterke botten.
Niet alle vetten zijn gezond. De vetten in fast food zijn bijvoorbeeld niet goed voor je. De vetten die in vis zitten zijn wel heel goed voor je. Je lichaam kan deze zelf niet aanmaken, dus het is erg belangrijk dat we hier genoeg van eten. Onder deze gezonde vetten vallen de ‘omega 3-vetzuren’. Door deze regelmatig te eten kun je bijvoorbeeld hart- en vaatziekten voorkomen! Hele gezonde vissoorten zijn onder andere makreel, zalm, haring en sardines.
Eet vaker vis
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders te weinig vis eten. Bij de meeste mensen staat er nauwelijks een keer per twee weken vis op tafel. Ook eten we eigenlijk nog maar weinig verschillende soorten. De populairste vissoorten in Nederland zijn zalm, tonijn en haring. Bij de viskraam of viswinkel zijn ook kibbeling en lekkerbek erg populair. Het wordt aangeraden om een tot twee keer in de week vis te eten en bij voorkeur wekelijks een vette vis zoals haring of makreel. Waarschijnlijk eet je vis meestal bij het avondeten, maar je kunt het ook eten als lunch. Neem bijvoorbeeld een lekker broodje met makreel of een visburger.