DINSDAG 18 JUNI: EERSTE VAATJE HOLLANDSE NIEUWE ONDER DE HAMER

Datum start haringseizoen 2024 bekend

Scheveningen, 19 februari 2024 - Op dinsdag 18 juni 2024 organiseert het Nederlands Visbureau, in opdracht van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging, de viering van de komst van de Hollandse Nieuwe, vangst 2024. Op deze datum vindt de veiling van het eerste vaatje haring plaats in Scheveningen, waarbij de opbrengst traditioneel wordt geschonken aan een goed doel. Daags erna, op woensdag 19 juni, is de Hollandse Nieuwe weer overal te koop.
Veiling 2023

De traditionele veiling van het eerste vaatje haring, waarmee het seizoen van de ‘Hollandse Nieuwe’ wordt ingeluid, is gepland op dinsdag 18 juni a.s.

Elk jaar organiseert het Nederlands Visbureau de officiële start van het seizoen met een veiling. Remke Nehrstede van het Nederlands Visbureau: ‘Dat de natuur zich niet laat leiden en geen vaste koers of tijd aanhoudt, hebben we vorig jaar moeten ervaren. De start moest toen met 9 dagen worden uitgesteld. De Haringgroothandelsvereniging, welke de startdatum vaststelt, verwacht met de officiële startdatum voor de verkoop op woensdag 19 juni, een goede koers te varen zodat de haring aan het vereiste vetpercentage van ten minste 16% voldoet.’ De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe vindt traditioneel in Scheveningen plaats, daags vóór de start van de verkoop van de nieuwe haring in het hele land. Zodra de nieuwe haringen weer overal verkrijgbaar zijn, wordt de komst van de nieuwe vangst 2024 op tal van plaatsen gevierd met haringparty’s en andere evenementen, zoals Vlaggetjesdag. Vlaggetjesdag Scheveningen wordt altijd gevierd op de eerste zaterdag, volgend op de officiële start van het seizoen, dit jaar op zaterdag 22 juni.  

Aan welk goed doel de opbrengst van de veiling wordt geschonken, wordt in aanloop naar het haringseizoen bekendgemaakt.