HOLLANDSE NIEUWE 2022: veiling eerste vaatje op 14 juni

Scheveningen, 16 december 2021

Op 14 juni opnieuw veiling eerste vaatje Hollandse Nieuwe!

Op dinsdag 14 juni 2022 organiseert het Nederlands Visbureau de viering van de komst van de Hollandse Nieuwe, vangst 2022. Na het verbreken van de jarenlange traditie gedurende de afgelopen twee jaar wordt op deze datum weer een traditionele veiling van het eerste vaatje haring georganiseerd. De opbrengst van de veiling wordt geschonken aan de Stichting Ambulance Wens. Daags erna, woensdag 15 juni, is de Hollandse Nieuwe weer overal te koop.
Haringmeisjes

In deze tijden van onzekerheid is een ding zeker: de haring zal zich komend voorjaar weer volvet aandienen voor de vangst en verwerking. De traditionele veiling van het eerste vaatje haring, waarmee het seizoen van de ‘Hollandse Nieuwe’ wordt ingeluid, is afgelopen twee jaar onverhoopt vervallen vanwege de beperkende coronamaatregelen. Met het vertrouwen dat na de winterperiode voor iedereen ‘de zon weer gaat schijnen’, wordt de jaarlijkse traditie hervat.

De opbrengst van de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe was eerder reeds toegezegd aan het goede doel, Stichting Ambulance Wens en wacht noodgedwongen nog altijd op een mooie opbrengst. Schrijnend is het dat de grondlegger van deze organisatie, Kees Veldboer, niet lang geleden is overleden en dit evenement niet meer mag beleven. Kees Veldboer junior zet het werk van de stichting samen met zijn stiefmoeder Ineke met passie voort, voor wie de beoogde donatie extra waardevol is.

‘Wij hopen dat de veiling voor deze goede doelenorganisatie een extra mooie opbrengst geeft die het lange wachten zal rechtvaardigen’, aldus Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau. ‘Stichting Ambulance Wens vervult een enorm waardevolle rol in de laatste periode van een mensenleven. Iedereen kent in zijn of haar omgeving wel iemand die wordt geconfronteerd met een situatie, waar deze stichting een welkome bijdrage kan leveren. We zijn ervan overtuigd dat een waardevolle cheque na de veiling van het eerste vaatje haring ook een laatste wens van wijlen Kees Veldboer is geweest.’  

Kees Veldboer jr. van Stichting Ambulance Wens: ‘Met onze stichting is een groep van 270 medisch geschoolde vrijwilligers dagelijks bezig om gratis laatste wensen te vervullen van immobiele (mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer) terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances. Jaarlijks mogen we meer dan 2.000 wensen vervullen dankzij de diverse acties en losse donaties.

Afgelopen tijd was dit iets minder, vanwege de beperkende maatregelen. Desondanks was de aard van de wens vaak nog indrukwekkender, omdat juist meer schrijdende gevallen in relatie tot COVID-19 mochten worden geholpen. Daarom zijn we enorm blij dit jaar het goede doel te mogen zijn van het Nederlands Visbureau, want met deze steun zijn wij in staat vele terminaal zieke mensen te kunnen helpen.’

In 2020 is de gebruikelijke veiling van het eerste vaatje vervallen. Als gebaar voor alle inzet is de eerste Hollandse Nieuwe aangeboden aan vele helden van de IC-zorg, namens wie Ernst Kuipers en Diederik Gommers het eerste vaatje symbolisch in ontvangst namen in het Erasmus MC. Gedurende het intensieve vaccinatie- en testjaar 2021 is het eerste vaatje aangeboden aan de hardwerkende GGD’ers en in ontvangst genomen door de voorzitter van GGD/GHOR, André Rouvoet.

Klik hier voor de pagina met het registratieformulier en aanvullende info