Dutch Food Week

Donderdag 15 oktober was de dag van de zeevruchten, ofwel ‘De dag van vis, schaal- en schelpdieren’. Live evenementen, die in de planning stonden, zijn noodgedwongen gecanceld, maar Het Nederlands Visbureau biedt een aantal leuke en interessante inkijkjes in verschillende deelsectoren via verschillende social media. We laten het verhaal van de paling zien en horen, van de mosselen, garnalen en natuurlijk van de platvisvisserij op de Noordzee. Ook vanuit de visserijschool nemen we de consument mee in de wereld van vis.


 

Dutch food week - een terugblik

Dutch Food Week - een terugblik

Dit terugblik-filmpje geeft een overzicht van het effect en het bereik van deze bijzondere week:
https://youtu.be/7eSxcU8OHTg 


Bekijk hier een overzicht van alle leuke opnames die zijn gemaakt:

https://youtu.be/YbPYa6ncTNI

Dag van de zeevruchten

Mosselen in Yerseke

Op de Dag van de Zeevruchten wordt er natuurlijk ook een lekkere maaltijd bereid. In de haven van Yerseke staat de Mosselbox . Hier wordt lekker gekookt met mosselen, terwijl tal van weetjes worden verteld over de mossel zelf. We gingen op bezoek bij chef Pim van Engelenburg.
Mosselen in Yerseke

Op de visafslag in Den Helder

In de vroege uurtjes staan we voor de deur van de visafslag Hollands Noorden in Den Helder. Wil jij weten hoe vis aangeland wordt, wat er daarna mee gebeurt en hoe een visveiling eraan toegaat? In deze video vertelt Bert de Groot je er alles over!

Op de visafslag in Den Helder

Rondleiding op een visserijschool op Urk

Volgende halte: ROC Friese Poort op Urk! Hier vertelt Tim Haasnoot van ProSea ons meer over de weg die vis, schaal- en schelpdieren afleggen voordat ze op ons bord terecht komen. 

De video bekijk je hier.

Rondleiding op een visserijschool op Urk

Paling eten met een goed geweten

Dutch Food Week bezocht de stichting Duurzame Palingsector Nederland, DUPAN. Hier vertelt voorzitter Alex Koelewijn ons alles over de palingcyclus, zijn aanwezigheid in Nederlandse wateren en de noodzaak tot verbetering van de palingstand. In de tussentijd bereidt John van de Ven live smakelijke gerechten met paling.

Alles weten over deze bijzondere lekkernij? Bekijk het filmpje hier.

Paling eten met een goed geweten

Zorg een beetje voor elkaar

Het Nederlands Visbureau is eerder dit jaar een actie gestart, waarin het eten van een gezond visje samenkomt met de huidige crisismaatregelen en antwoord geeft op de oproep van Mark Rutte om een beetje voor elkaar te zorgen. Nu middenin Dutch Food Week de maatregelen nog strenger zijn geworden, halen we deze graag nog eens aan.

Gezond eten hoort hier natuurlijk bij en de stelling die eenieder kent ‘vis is gezond’ moet ons allemaal een steuntje in de rug geven. Dus: ‘Zorg voor jezelf en voor elkaar’ en neem ook eens een visje mee voor de buurman, voor oma of een van de anderen in jouw omgeving. 

Voor wie neem jij een visje mee? 

Kijk de video hier

Zorg een beetje voor elkaar

 

Hollandse Nieuwe Stijl

Tijdens Dutch Food Week mag hij niet ontbreken: de haring. Om deze doelgroep te laten zien dat haring niet alleen zilt en puur ‘uit het vuistje’ gegeten hoeft te worden, is er de Hollandse Nieuwe Stijl: haring zoals je 'm nog nooit geproefd hebt.

Je kunt het zo gek niet bedenken: van sushi tot een shooter en van taco's tot tortilla's. Het is ook nog supergezond. Want haring is in elk opzicht goed vet en zit vol vitaminen. Natuurlijk is een haring happen aan de kraam lekker, maar wij dagen je uit een stapje verder te gaan!