Gent viert een succesvolle start van het nieuwe maatjesharingseizoen

Gent, 19 juni 2024 - Het nieuwe maatjesharingseizoen is officieel van start. Het eerste vaatje Nieuwe Maatjes is vandaag in de Oude Vismijn van Gent door het kabinet van Minister Crevits, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Visserij, in ontvangst genomen. Vanaf vandaag, woensdag 19 juni, is de haring, vangst 2024, dan ook weer overal in Vlaanderen verkrijgbaar.
Gent 2024

Sven Ornelis, haringambassadeur van Vlaanderen, nam samen met de sprekers de gasten mee in het verhaal van de haring. Tijdens dit persevent werd de geschiedenis en de culinaire waarde van deze geliefde vissoort belicht, waarbij de aanwezigen een dieper inzicht kregen in de culturele en gastronomische betekenis van haring in Vlaanderen. Sven Ornelis, haringambassadeur van Vlaanderen, nam samen met de sprekers de gasten mee in het verhaal van de haring. Tijdens dit persevent werd de geschiedenis en de culinaire waarde van deze geliefde vissoort belicht, waarbij de aanwezigen een dieper inzicht kregen in de culturele en gastronomische betekenis van haring in Vlaanderen.

‘Het is elk jaar uitkijken naar de start van het maatjesharingseizoen. Net zoals onze Noorderburen kunnen ook steeds meer Vlamingen een lekker stukje haring waarderen. Veel succes aan de initiatiefnemers met de promotie van vis als gezond product', aldus minister Hilde Crevits.

Hoewel Nieuwe Maatjes in Scandinavië en voor een klein deel ook bij Schotland worden gevangen, mogen ze de naam Hollandse Nieuwe dragen omdat ze volgens een geijkte methode worden verwerkt. De verse vangst wordt eerst gekaakt, oftewel gekuist, en vervolgens gepekeld. Het pekelen start een gecontroleerde rijping die de uiteindelijke smaak bepaalt. Tot slot moet de haring volgens de wet minimaal 24 uur ingevroren zijn voordat hij in de winkel mag liggen.

Maatjes zijn een natuurproduct en kunnen pas als Nieuwe Maatjes worden verwerkt als ze minimaal 16% vet bevatten. 'Dat vet is het transportmiddel van smaak, en die wordt door kennis en vakmanschap geoptimaliseerd', aldus Gerbrand Voerman, voorzitter van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging, een van de sprekers vandaag aanwezig.

Belgen consumeren jaarlijks ongeveer 14 miljoen haringen, waarvan het gros van de maatjes in de zomermaanden over de toonbank gaat. Nieuwe Maatjes winnen steeds meer aan populariteit en worden, naast het klassieke haringhappen, vaker in gerechten verwerkt. Ook Vlaamse chefs zijn dit jaar enthousiast over dit primeur product en gaan er op verschillende manieren mee aan de slag.

'Gent staat bekend om zijn culinaire cultuur en is ontzettend trots ambassadeurstad te zijn voor de Nieuwe Maatjes van 2024,' aldus Mathias De Clercq, burgemeester van Gent. Hij kijkt met trots terug op een geslaagde start van het seizoen samen met het kabinet van minister Crevits, Han Peters van de Nederlandse ambassade in België en Gerbrand Voerman, voorzitter van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging. ​

Foto: van links naar rechts: Sven Ornelis (haringambassadeur), Gerbrand Voerman (voorzitter van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging), Eliah Peeters (Adjunct-Kabinetschef van Minister Hilde Crevits), Han Peters (Nederlandse Ambassade in Brussel) en Mathias De Clercq (Burgemeester van Gent) - Foto: Monica Monté

Voor meer foto's:​ https://www.flickr.com/photos/beeldbank_visbureau/albums